Kongefamilien feiret 17. mai i skikkelig grisevær

I regnværet, og til tross for coronapandemien, troppet kongefamilien på sedvanlig vis opp på slottsbalkongen 17. mai og kjørte deretter rundt i Oslos gater.

Kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus hilser fra balkongen på Slottet i 17. maifeiringen på Slottsplassen i Oslo. Foto: Lise Åserud / POOL / NTB
Kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus hilser fra balkongen på Slottet i 17. maifeiringen på Slottsplassen i Oslo. Foto: Lise Åserud / POOL / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 11.30-tiden hadde hele kongefamilien samlet seg på slottsbalkongen. Der ble de møtt av om lag 300 spesialinviterte personer, blant dem barnekor, skoleelever og Gardens drill- og musikktropper.

Arrangementet ble avsluttet klokken 12 da kongefamilien, de oppmøtte og befolkningen sang nasjonalsangen. Både kronprins Håkon og kong Harald hadde på seg passende hatter.

Prinsesse Ingrid Alexandra, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og prins Sverre Magnus under 17. mai feiring på Skaugum i Asker. På grunn av koronapandemien er det i år en annerledes feiring av nasjonaldagen. Foto: Lise Åserud / POOL / NTB
Prinsesse Ingrid Alexandra, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og prins Sverre Magnus under 17. mai feiring på Skaugum i Asker. På grunn av koronapandemien er det i år en annerledes feiring av nasjonaldagen. Foto: Lise Åserud / POOL / NTB Vis mer

I utgangspunktet er det bare lov å samle ti personer til arrangementer i Oslo etter dagens regelverk, men Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet har vurdert at arrangementet kunne gjennomføres på en smittevernmessig forsvarlig måte.

Like etter satte kongefamilien seg i bilen for å kjøre rundt i Oslos gater. Kong Harald og dronning Sonja kjørte blant annet forbi Sagenehjemmet i Oslo.

Med Askers ordfører

For kronprinsfamilien startet derimot dagen som vanlig hjemme på Skaugum. Like etter klokken 9.30 kom de gående ut til de fremmøtte, som startet med å synge «Gud signe vårt dyre fedreland». Der var det utelukkende smil å se hos kronprinsfamilien, til tross for regnværet.

Kronprinsfamilien snakket med russen mandag formiddag. Foto: Lise Åserud / POOL / NTB
Kronprinsfamilien snakket med russen mandag formiddag. Foto: Lise Åserud / POOL / NTB Vis mer

Deretter var det duket for en tale fra Askers ordfører Lene Conradi (H), der Conradi pratet om det vanskelige siste året og hvor takknemlig hun var for at kongefamilien har stilt opp.

Kronprinsfamilien ble stående med de to hundene Milly Kakao og Muffins Kråkebolle. Etter at det offisielle opplegget var over, gikk kronprinsfamilien bort til de fremmøtte.

– Hva skal dere i dag, sa de til fire russ.

– Ut og rulle, svarte den ene.

– Middag med bussgjengen, svarte den andre.

Like før klokken 10 reiste de av gårde fra Skaugum og inn mot hovedstaden. På grunn av regnværet, droppet de å kjøre i åpne biler.

Tønsberg

På ettermiddagen går kongeparet og kronprinsparet om bord i kongeskipet Norge for å slutte seg til en båtparade i Oslofjorden med hundrevis av småbåter.

Kong Harald og dronning Sonja kjører forbi Sagenehjemmet i Oslo. Foto: Annika Byrde / NTB
Kong Harald og dronning Sonja kjører forbi Sagenehjemmet i Oslo. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Etter båtparaden reiser kongeskipet videre mot Tønsberg.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer