Kong Harald har vært med på en tredel av stortingsåpningene i historien - nå er det sønnens tur

Kong Harald har vært til stede under åpningen av 56 av de 164 stortingene som har vært i hele Norges historie. Fredag må han overlate åpningen til sønnen.

Kong Harald og kronprins Haakon under åpningen av det 164. Storting i fjor. Totalt har kong Harald holdt trontalen 30 ganger. I år skal kronprinsen gjøre det. Foto: Terje Pedersen / NTB
Kong Harald og kronprins Haakon under åpningen av det 164. Storting i fjor. Totalt har kong Harald holdt trontalen 30 ganger. I år skal kronprinsen gjøre det. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hver høst de siste 30 årene har kongen kjørt de drøye 800 meterne fra Slottet til Stortinget. Der har han holdt talen som regjeringen hvert år skriver for ham, og som markerer starten på et nytt stortingsår.

Før kongen ledet sin første stortingsåpning i 1990, sto han også i årevis ved farens side som kronprins. Faktisk har kong Harald vært til stede under den årlige stortingsåpningen hele 56 ganger, noe som er over en tredel av alle stortingene i hele Norges historie. (De første årene etter 1814 møttes Stortinget ikke årlig, og derfor har det vært færre ordentlige storting enn det er år siden den gang.)

Nesten en femdel (18 prosent) av alle Norges storting er blitt åpnet med en trontale fra kong Harald selv.

Sykmeldt

Fredag i forrige uke ble kongen innlagt på Rikshospitalet med tung pust. Han ble utskrevet mandag, men er fortsatt sykmeldt og må stå over fredagens stortingsåpning. Dermed er en 30 år lang sammenhengende rekke med kongen som taler brutt.

Kong Harald holdt også sin første trontale som kronprins i 1990, da faren, kong Olav, var sykmeldt. Før den tid holdt kong Olav trontalen hvert år fra 1956, de første to årene som kronprins da kong Haakon var syk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer