Kommer med skarp advarsel til Israel

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) advarer sterkt Israel mot å sende bakkestyrker inn i Rafah og kaller situasjonen der katastrofal.

Foto: John Lamparski/NurPhoto/Shutterstock
Foto: John Lamparski/NurPhoto/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg gjentar min sterke advarsel mot en bakkeoperasjon i Rafah, skriver Eide på X/Twitter.

Det fins ikke lenger noen trygge steder for palestinerne på Gazastripen, slår han fast.

Over 1 million internt fordrevne har søkt tilflukt i Rafah, der hundrevis av mennesker de siste ukene er drept i israelske luftangrep.

Nå vil israelske bakkestyrker også rykke inn i byen, har Israels statsminister Benjamin Netanyahu varslet.

Trusselen om en slik militæroffensiv mot Rafah er møtt med sterke internasjonale protester, og president Joe Biden er blant dem som har advart. Det samme gjør Barth Eide.

– En bakkeoperasjon vil forverre den katastrofale humanitære situasjonen, og det vil i praksis bli umulig å gi befolkningen humanitær hjelp. Det er helt nødvendig med en bærekraftig våpenhvile nå, skriver han.

Stadig flere drepte

Ifølge palestinske helsemyndigheter er 133 palestinere drept og 162 såret i israelske angrep på Gazastripen bare det siste døgnet.

Tallet på drepte har dermed kommet opp i 28.473, og tusenvis av andre er savnet og fryktes å ligge i ruinene av bombede bygninger.

De israelske angrepene har nå pågått i 130 dager og i gjennomsnitt krevd 219 liv daglig siden 7. oktober, da Hamas angrep det sørlige Israel.

Ifølge helsemyndighetene i Gaza er det store flertallet av de drepte sivile, blant dem over 12.300 barn og rundt 8400 kvinner.

68.146 palestinere er såret i angrepene, og det tilsvarer over 530 daglig.

Etterretningstopper forhandler

Tirsdag møttes etterretningssjefene i USA, Israel og Egypt i Kairo, der de sammen med Qatars statsminister skal gjøre et nytt forsøk på å få i stand våpenhvile og fangeutveksling mellom Israel og Hamas.

Et amerikansk forslag til våpenhvile, ført i pennen av CIA-sjef Bill Burns, ligger alt på bordet. Det danner utgangspunkt for forhandlingene med Mossads sjef David Barnea, samt Qatars statsminister Mohammed bin Abdelrahman al-Thani. Han fungerer som mellommann til Hamas.

Hamas understreker at de støtter forhandlingene om våpenhvile og fangeutveksling.

– Hamas har vist stor fleksibilitet i samtalene for å få en slutt på angrepene og utveksle fanger, men okkupantene haler fortsatt ut tiden og respekterer ikke de forsøkene som blir gjort, sier Hamas-toppen Sami Abu Zuhri.

Hamas har fremmet et eget forslag til våpenhvile som også krever israelsk tilbaketrekning fra Gaza, men dette er tvert avvist fra israelsk side.

Mer om