Derfor går flyalarmen

Klokken 12 går alarmen

Sivilforsvaret gjennomfører øvelsen «Viktig melding - søk informasjon».

DERFOR HØRER DU EN ALARM NÅ: I fredstid tester Sivilforsvaret alle landets tyfoner to ganger i året, klokken 12 den andre onsdagen i januar og juni.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
DERFOR HØRER DU EN ALARM NÅ: I fredstid tester Sivilforsvaret alle landets tyfoner to ganger i året, klokken 12 den andre onsdagen i januar og juni.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokken 12 i dag blir det høy lyd fra tyfonene. Sivilforsvaret gjennomfører øvelsen «Viktig melding – søk informasjon».
Sireneanleggene er til for å varsle befolkningen ved akutt fare. I fredstid kan det blant annet være gassutslipp fra industri, men i krig kan varslingsanleggene brukes ved fare for flyangrep.

Dette skal du gjøre

Det du derimot hører i dag er kun en øvelse. Tyfonene prøves nemlig to ganger i året, vanligvis den andre onsdagen i januar og i juni. Dette signalet betyr søk informasjon. Denne informasjonen skal du søke etter på radio, TV, aviser, myndighetenes nettsider og sosiale medier. Lyden kommer i tre signalserier med ett minutts opphold mellom hver serie, deretter tuting i tre serier med ett minutts opphold mellom.

Viktig å øve

Hilde Bøhn, seksjonssjef i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sier til NRK at det er viktig å øve hvis noe alvorlig oppstår og at sivilforsvaret tester tyfonene for å sjekke om de virker, slik at de kan reparere eventuelle feil i anleggene. I tillegg har eldre personer nok oftere litt mer kunnskap om varslingsprøven og hvorfor man har dem, enn den yngre delen av befolkningen. Derfor er det viktig med en påminnelse.

Kilde: Sivilforsvaret, NRK

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer