Derfor går alarmen

Klokken 12 går alarmen

Sivilforsvaret gjennomfører øvelsen «Viktig melding - søk informasjon».

DERFOR HØRER DU EN ALARM NÅ: I fredstid tester Sivilforsvaret alle landets tyfoner to ganger i året, klokken 12 den andre onsdagen i januar og juni.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
DERFOR HØRER DU EN ALARM NÅ: I fredstid tester Sivilforsvaret alle landets tyfoner to ganger i året, klokken 12 den andre onsdagen i januar og juni.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokken 12 i dag blir det høy lyd fra tyfonene. Sivilforsvaret gjennomfører øvelsen «Viktig melding – søk informasjon».Sireneanleggene er til for å varsle befolkningen ved akutt fare. I fredstid kan det blant annet være gassutslipp fra industri, men i krig kan varslingsanleggene brukes ved fare for flyangrep.

Dette skal du gjøre

Det du derimot hører i dag er kun en øvelse. Tyfonene prøves nemlig to ganger i året, vanligvis den andre onsdagen i januar og i juni. Dette signalet betyr søk informasjon. Denne informasjonen skal du søke etter på radio, TV, aviser, myndighetenes nettsider og sosiale medier. Lyden kommer i tre signalserier med ett minutts opphold mellom hver serie, deretter tuting i tre serier med ett minutts opphold mellom.

Viktig å øve

Hilde Bøhn, seksjonssjef i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sier til NRK at det er viktig å øve hvis noe alvorlig oppstår og at sivilforsvaret tester tyfonene for å sjekke om de virker, slik at de kan reparere eventuelle feil i anleggene. I tillegg har eldre personer nok oftere litt mer kunnskap om varslingsprøven og hvorfor man har dem, enn den yngre delen av befolkningen. Derfor er det viktig med en påminnelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer