Annonse

Klimaforskere: Teorien fra katastrofefilmen «The Day After Tomorrow» tar ikke helt feil

Men konsekvensene blir ikke så dramatiske som i filmen.I katastrofefilmen «The Day After Tomorrow» fører endringer i Golfstrømmen til enorme ødeleggelser og slutten på verden, slik vi kjenner den.

I filmen ble konsekvensene av klimaforandringene at Los Angeles ble smadret av tornadoer, at en ny istid oppstod på få dager og at millioner av mennesker var på flukt.

Disse konsekvensene blir tonet sterkt ned av forskerne, men flere sier nå at teorien som filmen baserer seg på, om at de globale klimaendringene har innvirkning på Golfstrømmen, likevel ikke er helt feil, skriver Videnskab.dk.


I videoen over kan du se hvilke av teoriene fra filmen som stemmer, og hvilke som er helt gale.

Nedkjøling av Nordatlanteren


Over hele verden merkes den globale oppvarmingen, og temperaturene på kloden er i gjennomsnitt varmere enn det som noen gang tidligere er målt. Samtidig er det et lite område i Nordatlanteren, hvor havtemperaturene er de kaldeste siden 1880, som var året man startet å måle.

Jason Box, forskningsprofessor hos Avdeling for Maringeologi og Glaciologi hos GEUS, er medforfatter på en ny studie som for første gang kobler den smeltende isen på Grønland til nedkjølingen av Nordatlanteren.

- Antagelig kan vi knytte endringene i Nordatlanteen til at isen på Grønnland smelter på grunn av global oppvarming. Dette kan få store klimamessige konsekvenser globalt. Ikke bare i en fjern fremtid, men her og nå, sier Jason Box, til Vitenskab.dk.

Ikke som i filmen


Ifølge forskerne vil vi oppleve nye voldsomme værfenomener i fremtiden, men ikke de dramatiske tilstandene som skisseres i «The Day After Tomorrow».

- Vi vil ikke se massive utbrudd av tornadoer som vil ødelegge Los Angeles, eller tre store orkaner som dekker hele den nordlige halvkule, eller at vi vender tilbake til istidlignende tilstander i den nordlige delen av USA på bare et par dager. Dette er skapt av Hollywood og det er som en karikatur av hva vitenskapen faktisk forteller oss, sier Michael Mann, klimatolog og leder av Pennsylvania State Earth System Science Center, i videoen.

FOTO: Skjermdump Youtube Greenman Studio.Legg til sol_no på SnapChat

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder

Ellos rabattkoderLensway rabattkoderApollo rabattkoderRoom21 rabattkoderSportamore rabattkoder