Klimaforsker: - På vei mot temperaturøkning som vil være katastrofal

Verden er på vei mot 3 graders global oppvarming, advarer klimaforskeren Mojib Latif. Han viser til valgene som tas av politikere rundt om på kloden.

En brannmann i gang med slukking av en skogbrann ved Landiras i Sør-Frankrike, som er rammet av en hetebølge. Illustrasjonsfoto: SDIS 33 / AP / NTB
En brannmann i gang med slukking av en skogbrann ved Landiras i Sør-Frankrike, som er rammet av en hetebølge. Illustrasjonsfoto: SDIS 33 / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Både Sør-Europa, Kina og USA har den siste tiden vært rammet av kraftige hetebølger, og ekstremvarmen er flere steder blitt knyttet til den globale oppvarmingen.

Den har så langt vært på om lag 1,1 grader. Men temperaturen ligger an til å stige videre, i takt med de fortsatt økende globale utslippene av klimagasser.

– Hvis du ser på hva politikerne for tiden gjør, er vi på vei mot 3 graders oppvarming, sier den tyske klimaforskeren Mojib Latif til Mediengruppe Bayern.

En så kraftig temperaturøkning vil være katastrofal, slår han fast.

Verdenssamfunnet har satt som mål å stanse oppvarmingen på 1,5 eller 2 grader. Men så langt kuttes ikke utslippene i tråd med disse ambisjonene.

– Vi nærmer oss punktet hvor vi må erkjenne at tiden har rent ut, sier Latif.

Tidligere har ekspertgruppen Climate Action Tracker anslått at oppvarmingen innen 2100 kan bli på mellom 1,8 og 2,9 grader – avhengig av hvor mange løfter om utslippskutt som faktisk holdes.

Latif uttalte seg i forkant av et klimamøte i Berlin som begynte mandag. Her erkjente den tyske utenriksministeren Annalena Baerbock at Ukraina-krigen har ført til et tilbakeslag for klimainnsatsen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer