Klimakrise

Klimaeksperter: Hetebølger blir den nye normalen: - Verre vil det bli

Den brutale varmen som har preget Europa denne uken, er ikke lenger noe unntak, men den nye normalen, ifølge klimaeksperter.

Folk bader i elven Isar i München torsdag. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB scanpix
Folk bader i elven Isar i München torsdag. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

De siste dagene har den ene varmerekorden etter den andre falt i både Frankrike, Tyskland, Nederland, Belgia og Storbritannia. I de fleste landene lå temperaturen torsdag over 40 grader. I Paris ble det registrert hele 42,6 grader. Fredag fortsetter varmen, men temperaturene er ventet å synke noe.

Klimaeksperter mener at lignende hetebølger trolig vil bli regelen mer enn unntaket de neste årene.

– Om det alltid blir nye rekorder, eller om vi bare fortsetter å ligge tett opp til disse rekordene, er foreløpig uklart, sier Daniela Jakob, leder for Climate Service Center Germany (GERICS).

– Men hvis vi tror på de regionale klimamodellene, vil vi kunne vente temperaturer på opptil 44, 45 og 46 grader i den øvre delen av Rhin-sletten i midten av århundret, føyer hun til.

Avhenger av klimatiltak

Ifølge Jacob er alt avhengig av om klimaendringene kommer under kontroll, og om menneskene kan begrense den globale oppvarmingen til 2 grader eller mindre.

– Da vil vi ha et lignende klima som i dag mot slutten av århundret. Det vil være hetebølger, noen av dem uvanlige sammenlignet med for 30–40 år siden, men været vil være likt det vi har nå, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer