Klasserom og militærleir venter på prinsesse Ingrid Alexandra

Prinsesse Ingrid Alexandra er ferdig med videregående. Etter sommerferien venter jobb på Uranienborg skole. Neste år skal hun avtjene førstegangstjeneste.

Prinsessen Ingrid Alexandra skal avtjene førstegangstjenesten ved Ingeniørbataljonen i Brigade Nord. Her er hun på besøk i Rena leir. Foto: Annika Byrde / NTB
Prinsessen Ingrid Alexandra skal avtjene førstegangstjenesten ved Ingeniørbataljonen i Brigade Nord. Her er hun på besøk i Rena leir. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På Uranienborg skole skal hun være skoleassistent og miljøarbeider. Førstegangstjenesten skal avtjenes ved Ingeniørbataljonen i Brigade Nord, opplyser Kongehuset.

I januar reiser hun til Skjold leir i Indre Troms, hjemmebase for 2. bataljon og Ingeniørbataljonen. Deretter får hun en tjenestestilling og skal gjennomføre en fagperiode etterfulgt av en periode med trening og øving.

Hun har allerede fått en forsmak på hva som kan vente henne i forsvaret. Gjennom flere besøk på diverse militærleirer siste årene har hun blant annet fått kjøre ATV, skutt med artilleri og vært på tokt med F16 og Luftforsvaret. Hun har også øvd på fallskjermhopp sammen med spesialsoldater og vært ute sammen med Sjøforsvaret og ført en stridsbåt 90.

Besøkene var del av gaven prinsessen fikk til konfirmasjonen og 18-årsdagen.

Tradisjon

Prinsessen avsluttet i forrige uke 13 års skolegang, og det har ikke vært kjent hva hun skal gjøre til høsten.

De siste tre årene har hun gått på Elvebakken videregående skole i Oslo og møtte tirsdag til avgangsseremoni sammen med de andre elevene.

Når prinsessen går inn i Forsvaret, følger hun et tradisjonelt løp. Både bestefaren, kong Harald, og faren, kronprins Haakon, var i militæret da de var ferdig på videregående.

Kronprins Haakon er general i Hæren og Luftforsvaret og admiral i Sjøforsvaret – de høyeste militære gradene i Norge. Det samme gjelder kong Harald, som formelt sett også er det norske forsvarets øverstkommanderende. Denne posisjonen arver også prinsessen den dagen hun blir statsoverhode.

– Får bestemme selv

Kong Harald startet sin militære karriere på befalsskolen i kavaleriet.

– Da jeg begynte i Forsvaret, hadde jeg nettopp hatt gulsott og var i veldig dårlig form. Det var ikke akkurat en optimal tilstand for en rekrutt, sa kong Harald til Gardisten i 2012.

Kronprins Haakon hadde på sin side førstegangstjeneste i marinen. Han har gjort det klart at barna selv skal få bestemme om de vil følge familietradisjonen og gå inn i Forsvaret.

– Når det gjelder mine barn, får de bestemme det selv. Jeg er forelder og kan gi råd som alle andre foreldre, sa han i et intervju med Soldatnytt i 2019.

Familien har gjort det tydelig at prinsessen står fritt til å velge veien videre selv, men trolig venter utdannelse og studier etter hvert.

– Og ikke glem å leke! Det har i hvert fall jeg god erfaring med, sa kong Harald i talen til prinsessen da 18-årsdagen hennes ble feiret i fjor.

Mer om