Klar beskjed: - Hold avstand til Freya

Bymiljøetaten i Oslo ber båtfolk og andre skuelystne om å holde avstand til hvalrossen Freya. De vurderer å sperre av området hun befinner seg i.

Hvalrossen Freya har lagt seg på en båt i Frognerkilen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Hvalrossen Freya har lagt seg på en båt i Frognerkilen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

Bymiljøetaten har dialog med Politiet og Fiskeridirektoratet for å forebygge uheldige hendelser og redusere forstyrrelsene for dyret. Avsperring av mindre områder vil bli vurdert, skriver de på Facebook.

Etaten kommer med en rekke råd til skuelystne. Folk oppfordres til å ikke gå nærmere enn ti meter med båt og lignende, og å kjøre i lav hastighet. Dersom båtene kjører for nære, kan Freya få alvorlige skader av båtpropeller, frykter de.

Befinner man seg på land, bør man ikke gå nærmere enn seks meter. Man bør heller ikke bade nær hvalrossen.

– Hvalrossen må alltid ha fri tilgang til å komme seg i vannet dersom det skulle oppstå en situasjon der den føler seg presset, skriver de.

Normalt utgjør hvalrosser ingen fare for mennesker så lenge man holder avstand, men de kan være overraskende raske på land hvis de føler seg presset eller i fare.

– Nærgående folk kan framprovosere fluktsituasjoner der Freya skader seg selv på båter eller brygger. Det kan også føre til situasjoner der dyret blir vurdert å utgjøre en fare for mennesker. Dette kan utløse ønske om at Freya skal avlives, noe vi må unngå, skriver etaten.

Den arktiske gjesten skapt stor ståhei i Oslo, hvor hun de siste dagene har slappet av i Frognerkilen. Hun har klatret opp i flere småbåter for å hvile, og nå ber Bymiljøetaten båteierne om å sikre båtene sine.

– Eiere av båter i Frognerkilen bør vurdere tiltak for å forebygge at hvalrossen skal kunne komme opp i båten. Båter med et lavt akterparti som hvalrossen kan komme seg opp i, bør om mulig fortøyes med akterpartiet vendt inn mot brygga, skriver etaten videre.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer