Kjente medisiner kan fungere mot corona­viruset

I mangel av en egen kur, kan eksisterende medisiner bidra til å hjelpe folk som er smittet av det nye coronaviruset, mener forskere.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en artikkel i det vitenskapelige tidsskriftet International Journal of Infectous Diseases viser en gruppe europeiske forskerne til medisiner som kan behandle et bredt spekter av virus, også det nye coronavirus. Forskerne har funnet fram til 31 slike medisiner som kanskje kan brukes til forebygging og behandling av covid-19-viruset.

For fem av de 31 såkalte bredspektrummedisinene er det satt i gang kliniske undersøkelser som igjen kan føre fram til en aktuell medisin mot covid-19.

Venter på en kur

Tanken er å dra nytte av medisiner man vet kan hemme coronavirus, all den tid det ikke finnes noen spesifikk vaksine eller effektiv kur mot covid-19-viruset. Så langt har ikke legene stort andre muligheter enn å gi lindrende behandling, skriver forskningsnettstedet Gemini.

Førsteamanuensis Denis Kainov ved Institutt for klinisk og molekylær medisin ved NTNU i Trondheim er blant forskerne som har bidratt til artikkelen.

Kjenner medisinene godt

Forskerne bak artikkelen peker på flere fordeler ved å bruke medisiner som allerede er godkjent. Man har for eksempel god kjennskap til detaljer rundt medisinene, både når det gjelder innhold, fremstilling og den kliniske testingen.

– Derfor kan ny bruk av klinisk godkjent, eller til og med mislykkede, medisiner mot virussykdommer gi oss nye muligheter, sier forskerne bak artikkelen, som også trekker også fram at vi kan spare tid og penger å bruke medisiner som allerede eksisterer.

(©NTB)

ISOLAT: Dersom en corona-smittet pasient kommer til Norge, vil vedkommente høyst sannsynlig havne her - på isolatavdelinga på Ullevål sykehus. Reporter: Trym Mogen. Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer