En pasient døde da vedkommende ikke fikk forsvarlig helsehjelp på Sykehuset Telemark. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
En pasient døde da vedkommende ikke fikk forsvarlig helsehjelp på Sykehuset Telemark. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Døde etter klips i magen

Kirurger feilplasserte klips i magen - pasient døde og saken ble glemt

En pasient i Telemark døde etter at kirurger feilplasserte en klips under en operasjon. Fylkesmannen kritiserer sykehuset.

Publisert

Feilen skjedde da pasienten fikk fjernet en nyre på Sykehuset Telemark i 2016, skriver Varden.

Før nyren ble fjernet, satt kirurgene på klips på nyrearteriene og flere andre pulsårer i området. Klipsen ble derimot plassert feil. Årsaken var at pasienten hadde en komplisert tilstand med vanskelig tilgjengelige atrier.

Tross en forverring i pasientens helsetilstand etter operasjonen og en ny operasjon av andre kirurger, ble feilpasseringen ikke oppdaget. Like etterpå døde personen av blodforgiftning og organsvikt.

Hendelsen ble rapportert til Fylkesmannen, men saken ble glemt hos forvaltningsenheten fram til 2018. Nå er det konkludert med at reglene om forsvarlig helsehjelp var brutt i saken.

Tross flere kompliserte omstendigheter fikk sykehuset kritikk og ble pålagt å endre rutiner for å unngå lignende situasjoner i fremtiden.

– Slike alvorlige hendelser som dette skjer sjelden, men når det skjer, preger det både de direkte involverte og hele sykehuset, sier sykehusdirektør Tom Helge Rønning til Varden.

Det er ikke opprettet personalsak mot de involverte kirurgene. Rønning opplyser at sykehuset er opptatt av å ivareta dem i en vanskelig situasjon.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.