Kirkene holdes varme og håper på mange besøkende i julen

Etter to år med pandemi kan kirkene endelig holde gudstjenester innendørs med åpne dører. De har et håp og en forventning om mange besøkende.

I fjor ble julegudstjenesten holdt ute, i år kan de endelig være inne igjen. Arkivfoto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
I fjor ble julegudstjenesten holdt ute, i år kan de endelig være inne igjen. Arkivfoto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer
Publisert

For første gang på tre år kan folk igjen komme til gudstjeneste på julaften uten strenge pandemibegrensninger.

Allerede tidlig i desember har kirkene fått et inntrykk av at flere kommer til kirken.

– Det har kommet langt flere folk i adventstiden enn det vi trodde det skulle komme. På julaften har St. Petri kirken i Stavanger fire gudstjenester planlagt. Det er plass til rundt 500 stykker i kirken. Vi regner med alle fire gudstjenestene blir relativt fulle, sier biskop Anne Lise Ådnøy i Stavanger Bispedømme til NTB.

Også i Trøndelag har det vært flere på gudstjeneste enn tidligere.

– Det vi har sett så langt i år er at mange folk har kommet tilbake. Gudstjeneste tallene har gått opp. Vi er veldig glade for å kunne møtes under mer normale omstendigheter, sier biskop Herborg Finnset i Nidaros bispedømme.

Endelig normale omstendigheter

Kirkene forventer flere besøkende i år.

– Vi forventer at det kommer mange folk denne julen. I fjor valgte domkirken i Tromsø å ha gudstjeneste ute. Det var mange folk som kom dit. Om alle disse kommer i år, da blir det mange. Jeg har merket at mange av mine ansatte er lettet over at vi endelig kan møtes igjen, sier biskop Olav Øygard i Nord Hålogaland bispedømme.

– Vi er spente. Vi vet at for veldig mange er det å gå i kirken på julaften en veldig viktig del av julefeiringen. Det er vanskelig å si akkurat hvor mange som kommer, men vi vet er at mange vurderer kirkebesøk i julen, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud.

Biskop Stein Reinertsen i Agder og Telemark bispedømme håper og tror mange vil komme i kirken i år.

– Julen er en annerledes tid for mange. Den kan være krevende. Endelig kan vi igjen skape møteplasser for de menneskene som syns julen er vanskelig, forklarer Reinertsen.

– Både i Norge og i resten av verden møter flere mennesker denne julehøytiden med større bekymringer og vanskeligere kår. Krigen i Ukraina skaper ringvirkninger vi også merker her hjemme, med høyere priser og dårligere råd, sier preses Olav Fykse Tveit i en pressemelding.

Lover varme kirker

I november ble det klart at kirkene i Oslo får en kommunal ekstrabevilgning til å klare de dyre strømregningene.

– Vi gjør alt vi kan for å holde kirkene varme i julen både i form av fysisk temperatur og menneskelig varme, sier Gunleiksrud.

Reinertsen sier strømstøtten bør gjøre slik at kirkene holdes varme i julen.

Både i Stavanger og i nord vil kirkene være varme i høytiden.

– I denne byen er det stor forståelse for at folk ikke skal fryse når de kommer på gudstjeneste i julen, sier Ådnøy

– Her i nord har vi hatt dyrere strømpriser enn vi er vant med, men det er ikke på langt nær nivået med strømprisene sørpå. Vi lover i alle fall at de som kommer til kirkene i julen skal slippe å fyse, sier Øygard.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer