Kinesisk domstol avviste anken til dødsdømt canadier

En kinesisk domstol avviste tirsdag anken fra en canadisk statsborger som er dømt til døden i en narkotikasak. Canada fordømmer dommen på det sterkeste.

Canadas ambassadør til Kina Dominic Barton fordømmer på det sterkeste at dødsdommen mot Robert Schellenberg er opprettholdt. Her ses den canadiske ambassaden i Beijing. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB
Canadas ambassadør til Kina Dominic Barton fordømmer på det sterkeste at dødsdommen mot Robert Schellenberg er opprettholdt. Her ses den canadiske ambassaden i Beijing. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB Vis mer
Publisert

Robert Schellenberg ble dømt i til fengsel i 2018 for smugling av narkotika. Han ble brått dømt på nytt i januar 2019, og dommen ble skjerpet til dødsstraff.

Det skjedde samtidig som kinesiske myndigheter prøvde å legge press på Canada for å løslate den kinesiske Huawei-sjefen Meng Wanzhou. Hun ble pågrepet i Canada fordi USA hadde siktet henne for bedrageri og brudd på amerikanske sanksjoner mot Iran.

En domstol i Liaoning-provinsen avviste Schellenbergs anke og skriver i en uttalelse at straffen var passende og at behandlingen i en lavere rettsinstans var rettsgyldig.

– Vi fordømmer kjennelsen på det sterkeste og ber Kina om redusere straffen, sier Canadas ambassadør i Beijing Dominic Barton.

– Rettssaken og den påfølgende straffen var helt vilkårlig, sier Barton på telefon fra den nordøstlige byen Shenyang, hvor han deltok på ankerettshøringen.

Saken er sendt til Kinas høyesterett for gjennomgang, noe som er påkrevd før en dødsdom blir fullbyrdet.

– Vi er fortsatt dypt bekymret over Kinas vilkårlig bruk av dødsstraff, legger Barton til.

Schellenberg ble pågrepet i desember 2014 og siktet året etter for medvirking til smugling av 222 kilo metamfetamin fra Kina til i Australia.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer