Kina snur: Opphever karantene-kravet

Kina opphevet søndag karantenebestemmelsene for alle som ankommer landet, til tross for at landet opplever voldsom smitteøkning.

Fra og med søndag er det ikke lenger krav om karantene ved ankomst Kina. Foto: AP / NTB
Fra og med søndag er det ikke lenger krav om karantene ved ankomst Kina. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Kinas nasjonale helsekommisjon kunngjorde beslutningen andre juledag, og søndag ble kravet om karantene ved ankomst opphevet.

Siden mars 2020 har passasjerer som ankommer Kina, vært tvunget til å oppholde seg i karantenesentre. Varigheten på karantenen ble nedjustert fra tre uker til sju dager sist sommer og deretter til fem dager i november.

Nå kreves det kun en negativ koronatest ved ankomst, tatt 48 timer før avreise.

Smitteøkning

Oppmykingen er et ledd i myndighetenes beslutning om å nedjustere covid-19-beredskapen fra øverste til nest øverste nivå.

Kineserne ferier nå nyttår og mange som er bosatt i de store byene reiser tilbake til sine hjemsteder. Det kan føre til stor smittespredning frykter myndighetene. Foto: Xinhua / AP / NTB
Kineserne ferier nå nyttår og mange som er bosatt i de store byene reiser tilbake til sine hjemsteder. Det kan føre til stor smittespredning frykter myndighetene. Foto: Xinhua / AP / NTB Vis mer

Kina gikk 7. desember brått bort fra den strenge strategien om nullsmitte som har rådet siden pandemien startet. Det skjedde i kjølvannet av flere protester fra befolkningen mot massenedstenginger, testing og karantener.

Nå opplever landet den kraftigste smitteøkningen i verden, noe som har medført stort press på sykehus og begravelsesbyråer.

En rekke land har som følge av utviklingen i Kina innført krav om negative tester eller karantene for reisende fra landet, og flere europeiske land advarer også sine innbyggere mot å reise til landet.

Frykter 1 million døde

Studier anslår at om lag 1 million kinesere kan komme til å dø av covid-19 i løpet av de neste månedene.

Få av Kinas 1,4 milliarder innbyggere har opparbeidet immunitet fra tidligere smitte, og andelen vaksinerte er også lav, særlig blant eldre.

Kapasiteten ved akuttmottak og intensivavdelinger er sprengt, men ifølge offisielle tall fra myndighetene har pandemien hittil bare krevd 5.267 liv, det er nesten like få som i Norge der det er rapportert 4.571 koronarelaterte dødsfall.

Kina rapporterer nå kun dødsfall som koronarelaterte dersom smittede dør av lungebetennelse eller lungesvikt. I desember ble det bare meldt om seks slike dødsfall, til tross for at mange familier opplevde å miste sine nærmeste.

Store ringvirkninger

De strenge koronarestriksjonene har de siste tre årene hindret kinesere flest i å reise utenlands, og antallet utlendinger som jobber eller studerer i Kina er også kraftig redusert.

De strenge smitteverntiltakene har også bremset kinesisk økonomi, økt arbeidsledigheten og tvunget flere bedrifter ut i konkurs.

Tiltakene har også skapt store vansker for landets eksportindustri, og andre land har slitt med å opprettholde egen produksjon som følge av mangel på deler fra Kina.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer