Kina med skarpt svar på G7-landenes kritikk

Kina beskylder landene i G7-gruppen for å «sverte Kina» og å «forsøke å blande seg i andre lands interne forhold».

Italias statsminister Giorgia Meloni, Canadas statsminister Justin Trudeau, Frankrikes president Emmanuel Macron, Japans statsminister Fumio Kishida, USAs president Joe Biden, Tysklands statsminister Olaf Scholz, Storbritannias statsminister Rishi Sunak og EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen står på rekke for fotografene under G7-toppmøtet i Hiroshima lørdag. Foto: Jonathan Ernst / AP / NTB
Italias statsminister Giorgia Meloni, Canadas statsminister Justin Trudeau, Frankrikes president Emmanuel Macron, Japans statsminister Fumio Kishida, USAs president Joe Biden, Tysklands statsminister Olaf Scholz, Storbritannias statsminister Rishi Sunak og EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen står på rekke for fotografene under G7-toppmøtet i Hiroshima lørdag. Foto: Jonathan Ernst / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

G7-landenes ledere har på toppmøtet i Hiroshima diskutert å redusere den økonomiske avhengigheten av Kina og begrense risikoen for forsyningskjedene i næringslivet. I en uttalelse har G7 også avvist Kinas territorielle krav i Øst- og Sør-Kinahavet og advart mot bruk av militærmakt mot demokratisk styrte Taiwan.

Det førte til det som omtales som en usedvanlig skarp reaksjon fra utenriksdepartementet i Beijing.

En talsperson anklager G7-landene for å «ignorere Kinas alvorlige bekymringer» og å fremme politikk som vil «hindre internasjonal fred, skade regional stabilitet og undertrykke utviklingen i andre land».

Kina gir uttrykk for å være svært misfornøyd og har protestert overfor Japan, som er vertsland for G7-møtet, i tillegg til de øvrige deltakerlandene. Kinesisk UD beskriver G7 som en liten gruppe som forsøker å påtvinge verden regler som tjener interessene til USA og en håndfull allierte.

I tillegg til USA, omfatter G7 også Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Italia, Japan og Canada samt EU.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer