Kina med advarsel til USA

Kinas utenriksminister sier at hvis ikke USA endrer sin holdning overfor landet, vil det føre til konflikt og konfrontasjon.

Kinas utenriksminister Qin Gang advarer USA mot å opprettholde den politiske linjen landet har lagt seg på mot Kina. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB
Kinas utenriksminister Qin Gang advarer USA mot å opprettholde den politiske linjen landet har lagt seg på mot Kina. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bakteppet er at USA har advart Kina mot å sende våpen til Russland.

På en pressekonferanse tirsdag sa den kinesiske utenriksministeren Qin Gang at landet er nødt til å styrke forholdet til Russland gitt den stadig mer spente verdenssituasjonen.

– Jo mer turbulent verden er, desto sterkere må forholdet mellom Russland og Kina bli, sa han.

Videre kritiserte han amerikanske myndigheters håndtering av ballonghendelsen tidligere i år. Ifølge utenriksministeren skapte det en diplomatisk krise, noe han mener kunne ha vært unngått.

Qin trakk også fram USAs innblanding i Taiwan-konflikten og advarte amerikanerne mot å tråkke over Kinas grenser.

– Taiwan-spørsmålet er en sak for det kinesiske folk, og ingen andre land har rett til å blande seg, sa han.

Utenriksministeren gjentok at Kina har mulighet til å iverksette alle nødvendige tiltak for å oppnå «gjenforening» med Taiwan.

Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

Kina anser øya som en del av sitt territorium. Norge, FN og det store flertallet av verdens land, også USA, forholder seg til «ett Kina-prinsippet». Samtidig selger USA våpen til Taiwan, noe Kina ikke ser med blide øyne på.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer