Kina kunngjør lettelser i coronatiltakene over hele landet

Kinesiske myndigheter endrer retningslinjene for coronasmitte. Nå kan noen positive tilfeller settes i karantene hjemme, og kravene for PCR-testing nedskaleres.

Onsdag kunngjorde kinesiske myndigheter at de lemper på koronarestriksjoner. Foto: Andy Wong / AP / NTB
Onsdag kunngjorde kinesiske myndigheter at de lemper på koronarestriksjoner. Foto: Andy Wong / AP / NTB Vis mer
Publisert

Det skjer dagen etter at en rekke kinesiske storbyer lettet på tiltakene.

Ifølge nye retningslinjer fra Kinas nasjonale helsekommisjon (NHC) kan smittede personer uten symptomer eller personer med mild sykdom isolere seg hjemme. I tillegg vil landet generelt nedskalere testingen.

Slipper å vise test

I Beijing gjenåpnet butikkene mandag, mens pendlere slipper å teste negativt for å ta kollektivtransport.

Fram til nå har pendlere i kinesiske storbyer måttet vise fram en negativ PCR-test som ikke er mer enn 48 timer gammel. Heller ikke i parker og ved turistattraksjoner i Shanghai trenger man nå en slik test for å komme inn.

I storbyen Hangzhou, som ligger rundt 18 mil sørvest for Shanghai, har lokale myndigheter gått enda lenger. Her er massetesting for byens 10 millioner innbyggere avviklet, bortsett fra på sykehjem, i skoler og barnehager.

I byen Urumqi, som ligger i den muslimskdominerte regionen Xinjiang nordvest i Kina, gjenåpnet supermarkeder, hoteller, restauranter og skianlegg mandag.

Skjer etter demonstrasjoner

Lettelsene kommer også i kjølvannet av omfattende demonstrasjoner over hele landet de siste ukene. Demonstrantene protesterte mot myndighetenes harde null-covid-strategi og for større politisk frihet. Antallet demonstranter er høyere enn man har sett på mange tiår.

Til sammen deltok tusenvis av mennesker, mange av dem unge, i protestene, som også spredte seg til en rekke universiteter. Flere av demonstrantene ropte ikke bare slagord mot koronarestriksjonene, men også mot kommunistregimet og president Xi Jinping.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer