Luoyang:

Kina frykter at demning skal kollapse under flom

Store oversvømmelser rammer det sentrale Kina etter den kraftigste nedbøren på 60 år. I storbyen Luoyang står en demning i fare for å kollapse, ifølge hæren.

Bildet av demningen i millionbyen Luoyang er er tatt 5. juli. Foto: STR / AFP / NTB scanpix
Bildet av demningen i millionbyen Luoyang er er tatt 5. juli. Foto: STR / AFP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hæren i området advarer om at Yihetan-demningen i Luoyang, en by med sju millioner innbyggere, «kan kollapse hvert øyeblikk».

I en uttalelse sier hæren at det er en sprekk på 20 meter i demningen. Den har fått kraftige skader i uværet som har herjet i Henan-provinsen siden mandag og som blant annet har ført til oversvømmelser i T-banenettet.

Biler står fast under oversvømmelsene forårsaket av kraftig regnvær i millionbyen Zhengzhou sentralt i Kina tirsdag. Foto: Chinatopix Via AP / NTB
Biler står fast under oversvømmelsene forårsaket av kraftig regnvær i millionbyen Zhengzhou sentralt i Kina tirsdag. Foto: Chinatopix Via AP / NTB Vis mer

Soldater har blitt sendt til demningen for å utføre nødarbeid, inkludert sprenging og flomavledning, opplyste hæren sent tirsdag kveld.

Flom i millionby

I byen Zhengzhou, også i Henan-provinsen, har minst én person mistet livet, to er savnet og flere hus har rast sammen, ifølge statlige Folkets dagblad. Lokale medier har tidligere meldt at to personer omkom da en mur brøt sammen i et annet distrikt i Zhengzhou, en by med rundt ti millioner innbyggere.

Videoer i sosiale medier viser hele nabolag med en vannstand på minst en meter og kjøretøy som flyter i gjørma.

Ifølge meteorologene i Zhengzhou har det ikke blitt registrert så mye nedbør her siden målingene startet for 60 år siden. På det verste kom det 201.9 millimeter nedbør i timen, ifølge det statlige mediet Global Times.

Folk beveger seg gjennom flomvannet etter kraftig nedbør i byen Zhengzhou med over ti millioner innbyggere. Foto: Chinatopix Via AP / AP / NTB
Folk beveger seg gjennom flomvannet etter kraftig nedbør i byen Zhengzhou med over ti millioner innbyggere. Foto: Chinatopix Via AP / AP / NTB Vis mer

Redder passasjerer

Uverifiserte bilder på nett viser passasjerer i en oversvømt T-banevogn i sentrum av Zhengzhou. Noen står på setene, mens andre klamrer seg til håndtakene siden vannet har nådd skulderhøyde. Samtidig viser den statlige kringkasteren CCTV bilder av vann som skyller gjennom en tom undergrunnsplattform.

Brannvesenet meldte tidligere tirsdag at de er i ferd med å redde passasjerer fra tog som står fast. En passasjer fortalte at hun og andre ble evakuert gjennom et hull som redningsmannskaper laget i taket av togvognen.

Farevarsel

Over 10.000 innbyggere i Henan-provinsen er evakuert, ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua. Provinsen huser blant annet det buddhistiske Shaolin-tempelet, som skal være hardt rammet av flommen etter det kraftig regnværet som startet mandag.

Hundrevis av flyavganger er kansellert som følge av uværet, og meteorologene har sendt ut det høyeste farevarselet for den Henan-provinsen.

Ifølge Global Times har mer en 144.000 innbyggere blitt berørt av kraftige regnskyll.

Økt flomfare

Kina rammes jevnlig av flom i sommermånedene, og årlig ødelegges veier, avlinger og boliger av vannmassene.

Men veksten i byene og omdisponeringen av jordbruksland har økt kostnadene av slike hendelser de siste tiårene. Storstilt bygging av demninger og diker som har kuttet forbindelsen mellom elver og innsjøer, samt utradert elvesletter, skal også ha bidratt til å øke flomfaren.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer