Utslipp av KFK-gasser skader ozonlaget, som i perioder er særlig tynt over Antarktis. Bildet er tatt ved den norske forskningsstasjonen Troll i Dronning Maud Land i Antarktis. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Utslipp av KFK-gasser skader ozonlaget, som i perioder er særlig tynt over Antarktis. Bildet er tatt ved den norske forskningsstasjonen Troll i Dronning Maud Land i Antarktis. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Kina får skylden for mystisk utslipp av skadelig gass

En mystisk økning i klorfluorkarbon-gassen KFK-11, som skader ozonlaget, er blitt sporet til det nordøstlige Kina, ifølge ny forskning.

Publisert

Australske og internasjonale forskere står bak studien. Den konkluderer med at opptil 60 prosent av den globale økningen i KFK-11-utslippene siden 2013 stammer fra provinsene Shandong og Hebei i Kina.

KFK-11 ble tidligere brukt i produksjon av kjøleskap, som drivgass i spraybokser og som isolasjonsmateriale. Men stoffet ble faset ut etter at det viste seg at det bidro til skader på ozonlaget og økt UV-stråling.

Etter at utfasingen ble nedfelt i Montrealavtalen i 1987, har konsentrasjonen av KFK-11-gass i atmosfæren falt kraftig.

Men så begynte plutselig utslippene å øke igjen. I perioden mellom 2014 og 2017 var de årlige utslippene 7 millioner kilo høyere enn i 2008-2012, ifølge den nye studien som ble publisert i forskningstidsskriftet Nature onsdag.

Økningen ble først kjent gjennom en studie publisert i samme tidsskrift i fjor, uten at opphavet til de økte KFK-11-utslippene da var kjent.

I en rapport fra den britiske organisasjonen Environmental Investigation Agency i fjor ble det hevdet at minst 18 selskaper i ti kinesiske provinser drev fabrikker som bruker KFK-11 i produksjonen av isolasjonsskum til bygninger.

Forskerne bak den nye studien har brukt atmosfæriske observasjoner fra byene Gosan i Sør-Korea og Hateruma i Japan, som begge ligger øst for Kina. Dette er blitt sammenstilt med globale overvåkingsdata og modeller for forflytning av gasser for å finne kilden til økningen.

– Denne forskningen identifiserer hovedkilden for nye KFK-11-utslipp i det østlige Kina, sannsynligvis på grunn av ny produksjon av isolasjonsskum, noe som ikke er tillatt under Montreal-protokollen, sier Paul Fraser, en av forskerne som har deltatt i arbeidet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer