Kina får skylden for mystisk utslipp av skadelig gass

En mystisk økning i klorfluorkarbon-gassen KFK-11, som skader ozonlaget, er blitt sporet til det nordøstlige Kina, ifølge ny forskning.

Utslipp av KFK-gasser skader ozonlaget, som i perioder er særlig tynt over Antarktis. Bildet er tatt ved den norske forskningsstasjonen Troll i Dronning Maud Land i Antarktis. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Utslipp av KFK-gasser skader ozonlaget, som i perioder er særlig tynt over Antarktis. Bildet er tatt ved den norske forskningsstasjonen Troll i Dronning Maud Land i Antarktis. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Australske og internasjonale forskere står bak studien. Den konkluderer med at opptil 60 prosent av den globale økningen i KFK-11-utslippene siden 2013 stammer fra provinsene Shandong og Hebei i Kina.

KFK-11 ble tidligere brukt i produksjon av kjøleskap, som drivgass i spraybokser og som isolasjonsmateriale. Men stoffet ble faset ut etter at det viste seg at det bidro til skader på ozonlaget og økt UV-stråling.

Etter at utfasingen ble nedfelt i Montrealavtalen i 1987, har konsentrasjonen av KFK-11-gass i atmosfæren falt kraftig.

Men så begynte plutselig utslippene å øke igjen. I perioden mellom 2014 og 2017 var de årlige utslippene 7 millioner kilo høyere enn i 2008-2012, ifølge den nye studien som ble publisert i forskningstidsskriftet Nature onsdag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer