Kina endrer politikk - vil tillate tre barn per familie

Kina åpner for at familier kan få tre barn, ikke bare to som i dag, melder statlige kinesiske medier.

Kina åpner for at familier kan få tre barn. Her ei jente som deltar på et arrangement for barn i Beijing i helgen. Foto: Andy Wong / AP / NTB
Kina åpner for at familier kan få tre barn. Her ei jente som deltar på et arrangement for barn i Beijing i helgen. Foto: Andy Wong / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig viste en folketelling at Kina står overfor en stor eldrebølge.

– For å ha et aktivt svar på at befolkningen blir eldre, kan et par få tre barn, skriver Xinuha mandag.

Nyhetsbyrået viser til at vedtaket ble gjort under mandagens møte i det mektige Politbyrået, som ble ledet av president Xi Jinping.

Selv om det i 2015 ble lov å få to barn, velger mange familier fortsatt å få kun ett.

Frykt for økonomien

Hvis trenden fortsetter, vil Kina få problemer med å holde befolkningsveksten oppe, noe som kan få økonomiske konsekvenser for landet i framtiden fordi en stadig mindre andel av befolkningen er i yrkesaktiv alder.

Kina hadde i flere tiår en ettbarnspolitikk for å ha kontroll på befolkningsveksten.

Da resultatet fra Kinas siste folketelling ble lagt fram tidligere i mai, viste den at Kina nå har 1,41 milliarder innbyggere.

Færre gifter seg

Den viste også at antall innbyggere i alderen 15 til 59 år har falt med nesten 7 prosentpoeng siden forrige folketelling for ti år siden. I samme periode var det en økning på over 5 prosentpoeng av folk over 60 år. 18,7 prosent av befolkningen er 60 år eller eldre.

Nedgang i inngåtte ekteskap de siste årene har påvirket fødselstallene. Dessuten utsetter eller unngår kvinner i større grad å bli gravide.

Mange familier opplever dessuten at økte kostnader gjør det svært dyrt å gi barnet den oppveksten som de mener må til for å sikre barnet en god framtid.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer