Kina advarer Pelosi mot å besøke Taiwan: - Vil svare med kraftige tiltak

Kina advarer om «kraftige tiltak» dersom lederen for Representantenes hus i USA besøker Taiwan, slik flere medier melder at hun planlegger.

Kina advarer Nancy Pelosi mot å besøke taiwan. Hun har så langt ikke bekreftet medieoppslag om at hun reise til øya neste uke. Arkivfoto: J. Scott Applewhite / AP / NTB
Kina advarer Nancy Pelosi mot å besøke taiwan. Hun har så langt ikke bekreftet medieoppslag om at hun reise til øya neste uke. Arkivfoto: J. Scott Applewhite / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Advarselen kom torsdag, samme dag som japanske og taiwanske medier, skrev at Nancy Pelosi planlegger et besøk til Taiwan neste uke. Før det skal hun lede en delegasjon som besøker Japan denne helgen.

Verken Taiwan eller Pelosis stab har bekreftet opplysningen, men Kina – som er sterk motstander av at land har forbindelser med Taiwan – gir altså klar beskjed.

– USA bør rette seg etter «ett Kina»-politikken og umiddelbart avlyse Pelosis planer om å besøke Taiwan. Kina vil svare med kraftige tiltak for å sikre rikets sikkerhet og integritet, sier talsmann Zhao Lijian i Kinas utenriksdepartement.

Ett besøk fra Pelosi vil være diplomatisk viktig for Taiwan, men er ikke uten sidestykke. Newt Gingrich besøkte øya i 1997, da han hadde samme embete som Pelosi har i dag.

Det kinesiske kommunistpartiet har aldri hatt kontroll over Taiwan, men regner øya som sitt territorium og har sagt at de før eller senere vil ta kontroll – med makt, om nødvendig. Kina rasler langt oftere med sabelen etter at Xi Jinping tok over makten i landet. Det har ført til økt diplomatisk støtte til Taiwan og besøk fra vestlige land som misliker Kinas tøffere tone.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer