Kilder til NTB: Tar grep mot fattigdom

Flere grep for å hanskes med økende fattigdom vil prege det nye statsbudsjettet, får NTB opplyst. Budsjettet kan være klart i ettermiddag.

Regjeringen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i spissen jobber på høygir med å lande Ap-Sp-regjeringens første egne statsbudsjett. Nå pågår innspurten i forhandlingene med SV. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Regjeringen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i spissen jobber på høygir med å lande Ap-Sp-regjeringens første egne statsbudsjett. Nå pågår innspurten i forhandlingene med SV. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Ap, Sp og SV møttes tirsdag til en mulig siste runde om neste års statsbudsjett på Statsministerens kontor (SMK) etter å ha forhandlet nesten hele natta.

Dermed kan budsjettet være klart til å presenteres tirsdag ettermiddag, får NTB opplyst fra flere hold.

– Jeg har troen på en løsning i dag, sier en kilde nær forhandlingene.

Det vil trolig skje på en pressekonferanse i Stortingets vandrehall med partienes hovedforhandlere, Eigil Knutsen (Ap), Geir Pollestad (Sp) og Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

Men det advares samtidig om at en liten snublestein i siste sving kan velte planene.

– Forhandlingene pågår fortsatt, sier kilden.

4,3 milliarder ekstra

Ifølge det NTB kjenner til, vil det komme endringer særlig når det gjelder de svakest stilte i samfunnet. Fattigdomsdiskusjonene den siste tiden skal ha gjort inntrykk på Ap-Sp-regjeringen.

I sitt alternative budsjett gikk SV inn for en rekke tiltak innunder en såkalt dyrtidspakke.

Allerede før budsjettforhandlingene var de tre partiene enige om å øke bostøtten i de første månedene av 2023 med over 800 millioner kroner, skriver NRK.

Etter det NTB erfarer, vil det ikke bli hentet mer penger fra oljefondet. Men ifølge VG øker regjeringen budsjettet med 4,3 milliarder kroner. Disse pengene hentes fra ekstra utbytte fra Statkraft.

Ikke mer i bistand?

Dette kan samtidig bety at SV ikke har fått gjennomslag for å øke bistanden til 1 prosent av bruttonasjonalinntekt (BNI), noe som har en prislapp på 14,3 milliarder kroner.

SV ville verken bekrefte eller avkrefte dette tirsdag formiddag.

– Det er fortsatt ting som gjenstår, heter det fra partiet.

I tillegg til kravet om økt bistand har SV har fremmet en rekke krav, innen særlig klima og olje og omfordeling.

Budsjettet er Ap-Sp-regjeringens første egne statsbudsjett. Målet har vært å bli enige før finansdebatten går av stabelen i Stortinget torsdag.

Onsdag morgen setter statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kurs for Berlin, der han skal delta på en sikkerhetskonferanse og ha møter med den tyske statsministeren Olaf Scholz.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer