Kilder til BBC: Taliban utfører hevndrap

Flere afghanske kilder forteller om tidligere politifolk og soldater som blir drept av Taliban, tross Talibans løfter om å tilgi sine fiender.

Et medlem av Taliban foran flyplassen i Kabul tirsdag, etter at de siste vestlige soldatene hadde forlatt byen. Foto: Khwaja Tawfiq Sediqi / AP / NTB
Et medlem av Taliban foran flyplassen i Kabul tirsdag, etter at de siste vestlige soldatene hadde forlatt byen. Foto: Khwaja Tawfiq Sediqi / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere ganger har Talibans ledere lovet amnesti til landets borgere. Budskapet er at alle er tilgitt og at ingen trenger å være redd for hevnaksjoner – heller ikke de som tidligere kjempet mot islamistene.

Men flere afghanske kilder sier til BBC at hevnaksjoner likevel pågår. Flere tidligere ledere i politiet og medlemmer av spesialstyrkene er angivelig blitt drept av Taliban.

– Taliban har ikke sluttet å drepe etter at de kom til makten, sier en tidligere soldat i de afghanske spesialstyrkene som fortsatt befinner seg i landet.

– Hentet ut og skutt

Den ikke navngitte kilden hevder at Taliban for noen dager siden drepte tolv medlemmer av spesialstyrkene i Kandahar og tre soldater i Jalalabad.

– De var nære venner av meg, og jeg var i kontakt med dem. Taliban hentet dem ut av hjemmene deres og skjøt dem, sier den tidligere soldaten som selv har gått i dekning sammen med familien.

Flere kilder sier til BBC at Taliban-krigere i forrige uke drepte to tidligere politiledere: Haji Mullah Achakzai, sikkerhetsdirektør i provinsen Badghis, og Ghulam Sakhi Akbari, som hadde samme stilling i provinsen Farah.

På nettet finnes det et videoopptak som angivelig viser Achakzai, bakbundet og med bind før øynene, før han blir skutt.

– Mange rykter

BBC skriver at det ikke har vært mulig å få noen uavhengig bekreftelse av opplysningene fra de afghanske kildene. Ledelsen i Taliban har gjentatte ganger avvist at de står bak hevndrap.

Men også det norske forsvaret har fått tilgang til lignende opplysninger. Få dager etter Kabuls fall kom det meldinger om at medlemmer av spesialpolitistyrken CRU – som i en årrekke ble trent av norske styrker – var tatt til fange av Taliban og drept.

– Vi vet ikke om dette er riktig. Det er ikke bekreftet. Det er mange rykter nå, sa sjefen for de norske spesialstyrkene, Torgeir Gråtrud, til NRK for noen dager siden.

Flere afghanere sier til avisa Daily Mail at de har fått brev med trusler fra Taliban festet til inngangsdørene sine. Mottakerne får angivelig beskjed om at de vil bli funnet og drept hvis de ikke overgir seg slik at de kan stilles for retten.

Sprikende opplysninger

Mens noen afghanske kilder forteller om drap begått av Taliban, har andre beskrevet rolige og forholdsvis normale forhold i hovedstaden Kabul.

Ledelsen i Taliban har bedt høyt utdannede om ikke å rømme til utlandet, men heller bli igjen og bidra til å gjenoppbygge Afghanistan.

The New York Times siterer afghanske kilder som forteller om folk som er blitt tatt til fange og i noen tilfeller angivelig drept av Taliban. Men omfanget av slike hendelser er uklart.

Om Talibans ledelse har gitt grønt lys til hevnaksjoner, er også usikkert. Patricia Gossman i Human Rights Watch sier det er mulig at det dreier seg om enkeltpersoner som hevner seg.

En tidligere afghansk tjenestemann sier til The New York Times at det er for tidlig å si om det er snakk om enkelthendelser eller aksjoner styrt av Talibans ledelse.

(©NTB)

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer