Kidnappet nordmann på Filippinene: Dette vet vi så langt

Siste: Kidnapperne krever 180 millioner kroner i løsepenger.
 1. Krever 180 millioner


  Gruppen som holder nordmannen Kjartan Sekkingstad fanget på Filippinene har lagt ut en ny video av gislene, melder Bergens Tidende.

  I videoen leser hvert av de fire gislene opp kravet om løsepenger fra terrorgruppen Abu Sayyaf.

  De krever en milliard pesos for hvert av gislene. Det utgjør rundt 180 millioner kroner med dagens valutakurs.

  I videoen uttaler Kjartan Sekkingstad, under sterkt press fra en mann med kniv, at han etter forholdene har det greit. De tre andre gislene trues på den samme måten, før klippet avsluttes med nye trusler på engelsk, og en hyllest på arabisk til Gud og profeten Muhammed.

  De fire ble bortført fra feriestedet Oceanview Resort på Filippinene, 21. september.


 2. Var daglig leder på feriestedet


  Dette bildet av Kjartan Sekkingstad er gitt ut av filipinsk millitære. FOTO: Handout / NTB Scanpix

  Nordmannen fungerer som daglig leder på feriestedet hvor kidnappingen skjedde, opplyste politisjef Samuel Gadingan til NRK.

  Filippinske myndigheter har bekreftet at det er den 56 år gamle Kjartan Sekkingstad fra Sotra som er kidnappet, skriver Bergens Tidende. 56-åringen har bodd i utlandet i mange år.


 3. Har tidligere publisert bilder og video av gislene


  For tre uker siden la islamistgruppen Abu Sayyaf ut bilder av de fire gislene. I teksten som fulgte med bildene kommer det frem at gislene blir holdt av Abu Sayyaf, som tilsynelatende har sverget troskap til Islamsk Stat (IS), skriver Bergens Tidende.

  Gruppen la også ut en video på nettet, hvor gislene ber om at de militære operasjonene i området blir stanset.

  En filippinsk etterretningskilde opplyste 12. oktober at gisseltakerne hadde tatt kontakt med en utenlandsk ambassade. Dette ønsker ikke Utenriksdepartementet i Oslo å kommentere.


 4. To pågrepet for bortføringen
  6. oktober opplyste ordføreren i Davao, Rodrigo Duterte, til ABS-CBN News at to var pågrepet for bortføringen av nordmannen Kjartan Sekkingstad, kanadierne John Ridsel (68) og Robert Hall (50), og en filippinsk kvinne som skal være kjæresten til Hall.

  Den ene av de to mistenkte er identifisert som Bandajar Adona. Han ble gjenkjent på feriestedets overvåkingsvideo fra natten kidnappingen fant sted.
 5. 11 menn bak angrepet


  Kaptein Alberto Cailo Caber i det filippinske forsvaret sa til TV 2 morgenen etter at 11 menn med håndvåpen sto bak angrepet.

  Ifølge hæren ble de fire personene kidnappet på kveldstid 21. september lokal tid, på det populære feriestedet og yachtklubben Oceanview Resort, på øya Samal ved Davao City, omkring 1000 kilometer sør for Manila.


 6. Kidnapperne var kledd som turister


  Ifølge VG var de bevæpnede kidnapperne kledd som turister da de snek seg inn i marinaen.

  – De var kledd som turister, og oppførte seg som turister. Blant annet skal de ha snakket veldig godt engelsk, i tillegg til det lokale språket tagalog. De laget ikke bråk eller skapte noe oppstyr før de dro frem våpen, sa kaptein Alberto Caber, talsmann for militærstyrkene i området, til VG.

  Ifølge politiet truet de deretter med seg nordmannen, de to kanadierne og den filipinske kvinnen, og forsvant med gislene i en hurtiggående båt.


 7. Filippinsk politi: – De er tatt til et fjellområde


  Filippinsk politi har funnet en båt på øya Jolo som de tror ble brukt av kidnapperne. Mye tyder på at gislene ble tatt med til et avsidesliggende fjellområde.


 8. UD satte krisestab i Oslo


  Utenriksdepartementet opplyste 22. september at de hadde satt krisestab i Oslo, og har kontakt med filippinske myndigheter.