Kevin McCarthy valgt til leder etter 15 forsøk: - Glad det er over

Det måtte 15 avstemninger til før republikanske Kevin McCarthy til slutt fikk flertall i kampen om å bli leder for Representantenes hus i USA.

Kevin McCarthy smiler etter å endelig ha sikret seg seieren i kampen om å bli leder av Representantenes hus. Foto: Alex Brandon / AP / NTB
Kevin McCarthy smiler etter å endelig ha sikret seg seieren i kampen om å bli leder av Representantenes hus. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Vis mer
Publisert

Etter avstemningen brøt det ut jubel og applaus i Representantenes hus, som i over fire dager har forsøkt å stemme fram en leder.

– Jeg er glad for at det er over, sa hovedpersonen selv etter å endelig ha sikret seg jobben.

Etter å ha blitt blokkert av drøyt 20 utbrytere i eget parti de tre første dagene, gikk det langt bedre i avstemningene fredag. Da fikk McCarthy flere av utbryterne til å snu.

Likevel fikk ikke McCarthy nok stemmer til å sikre flertallet i de tre første avstemningene fredag. Klokken måtte bikke midnatt lørdag i Washington før han til slutt kom over målstreken og vant med et flertall av stemmene. Da var det ingen av republikanerne som ga sine stemmer til andre kandidater.

Innrømmelser

McCarthy sikret seg 216 stemmer totalt i femtende og siste runde. For å bli valgt kreves det flertall blant korrekt avgitte stemmer på en person, fraværende, blanke stemmer og stemmer på «til stede» regnes ikke med.

Kevin McCarthy har vært optimist hele veien, men trengte 15 forsøk før han endelig fikk nok stemmer til å bli valgt til leder for Representantenes hus. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB
Kevin McCarthy har vært optimist hele veien, men trengte 15 forsøk før han endelig fikk nok stemmer til å bli valgt til leder for Representantenes hus. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB Vis mer

Seks republikanere stemte på «til stede» i den siste runden. Blant dem var Matt Gaetz, som ble den avgjørende stemmen i runde nummer 14, og som sørget for at McCarthy ikke vant da. Også Lauren Boebert, Andy Biggs, Eli Crane, Bob Good og Matt Rosendale stemte «til stede».

Underveis har McCarthy tilbudt flere innrømmelser for å få de republikanske utbryterne over på sin side.

Trengte en leder

Demokraten Hakeem Jeffries har hele tiden fått full støtte fra sitt parti, som er i mindretall i Kongressens førstekammer. Han fikk 212 stemmer i den siste avstemningen.

De siste hundre årene har lederen for Representantenes hus blitt valgt i den første avstemningen i kammeret, som er en del av den amerikanske Kongressen. Avstemningsprosessen nå har vært den lengste på 160 år.

Huset trenger en leder for å konstituere seg etter mellomvalget i november, ta de nye representantene i ed og ta fatt på det politiske arbeidet.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer