Kathy Hochul blir historiske – blir New Yorks første kvinnelige guvernør

New Yorks nye guvernør Kathy Hochul er mest kjent for i årevis å ha innviet broer og besøkt kaffebarer og fabrikkgulv over hele den store delstaten.

Viseguvernør Kathy Hochul overtar som ny guvernør i New York etter at Andrew Cuomo måtte trekke seg. Foto: Mark Lennihan / AP / NTB
Viseguvernør Kathy Hochul overtar som ny guvernør i New York etter at Andrew Cuomo måtte trekke seg. Foto: Mark Lennihan / AP / NTB Vis mer
Publisert

Nå trer hun ut av skyggen til mer PR-kåte og høyprofilerte Andrew Cuomo som er tvunget til å gå av, og overtar selv som guvernør i delstatshovedstaden Albany.

Når Cuomo går av, blir 62 år gamle Hochul New Yorks første kvinnelige guvernør.

Hun er en sentrumsorientert demokrat fra Buffalo i den vestlige delen av New York. Etter to perioder som lojal viseguvernør sto hun i forrige uke fram og forsvarte kvinnene som har anklaget Cuomo for seksuell trakassering.

– Jeg tror på disse modige kvinnene, sa hun og kalte i en erklæring tirsdag Cuomos oppførsel avskyelig og ulovlig.

Men hun har også i månedsvis antydet at hun skjønte hvor det bar, nemlig at hun kunne komme til å måtte overta.

– Fordi viseguvernører er neste i rekka til å overta, ville det ikke være passende for meg å kommentere prosessen, slik den står nå, sa hun ved en anledning.

Seremoniell rolle

For mange newyorkere er hun en ukjent figur etter å ha fylt den stort sett seremonielle rollen som viseguvernør siden 2015.

På en typisk ettermiddag mot slutten av juli kunngjorde hun et program for sysselsetting i Utica, drøftet fabrikkdrift i Rome og ble vist rundt sentrum av småbyen Cazenovia av ordføreren.

Slikt kom helt i skyggen av den høyprofilerte og avgjort PR-bevisste Cuomo, som stort sett holdt seg til Albany og New York City.

Han ble landskjent for sine daglige pressebrifer mens koronapandemien var på det verste, og sto fram som en av landets mest profilerte motstykker til daværende president Donald Trump.

Ikke i innerste krets

Hochul har ikke vært medlem av Cuomos innerste krets, og hun ble ikke nevnt i rapporten til delstatens justisminister Letitia James om anklagene mot Cuomo. Heller ikke blant dem i staben hans som forsøkte å diskreditere noen av dem som sto bak anklagene.

Men hun er en erfaren politiker, som har gått gradene fra bystyret i hjembyen til Kongressen i Washington, etter at hun i 2011 uventet vant en plass i Representantenes hus fra sitt konservative distrikt.

– Pragmatisk er en god beskrivelse av henne. En som er god til å lese tebladene og se hvor velgerne står, sier professor i statsvitenskap ved Buffalo-universitetet, Jacob Neiheisel.

Datter av stålarbeider

Hochul er datter av en stålarbeider og utdannet jurist. Hun arbeidet som rådgiver til to demokratiske kongressfolk, blant dem senator Daniel Moynihan, før hun ble valgt til bystyret i hjembyen og senere i et spesialvalg til Kongressen. Den plassen tapte hun året etter til en republikaner.

Hun tok et skritt til venstre da hun ble utpekt til Cuomos makker som viseguvernør før valgkampen i 2014.

Hochul har ikke sagt noe om hvorvidt hun vil stille til valg til en full periode som guvernør ved neste valg i 2022, men historisk sett er det oppoverbakke for enhver kandidat i delstaten som ikke er fra storbyen New York City.

Men hun har allerede innkassert støtte til sin nye gjerning fra New York Citys ordfører Bill de Blasio, som var i konstant konflikt med Cuomo, og fra en av statens to senatorer, Kirsten Gillibrand.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer