Barcelona

Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger

Katalanske separatister har sperret to av grenseovergangene mellom Spania og Frankrike etter en ny natt med omfattende opptøyer i Barcelona.

Opptøyene i Barcelona fortsatte natt til fredag, med brennende barrikader og sammenstøt mellom separatister og sikkerhetsstyrker. Foto: AP / NTB scanpix
Opptøyene i Barcelona fortsatte natt til fredag, med brennende barrikader og sammenstøt mellom separatister og sikkerhetsstyrker. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Hundrevis av demonstranter satte natt til fredag fyr på barrikader i den katalanske hovedstaden og kastet bensinbomber mot politiet, som skjøt med gummikuler.

De katalanske separatistene oppfordrer til generalstreik fredag i protest mot at spansk høyesterett tidligere i uka dømte ni tidligere katalanske politikere til mellom 9 og 13 års fengsel for forsøk på å løsrive Catalonia.

Havnearbeidere og ansatte ved Seat-fabrikken la ned arbeidet, og den store katalanske supermarkedskjeden Bonpreus butikker holdt stengt.

Protestmarsjer

Fem protestmarsjer nærmer seg nå sentrum av Barcelona, der myndighetene har stengt flere veier. Flere titalls avganger ved flyplassen er innstilt som følge av demonstrasjoner.

Kollektivtrafikken er også rammet, og når de fem demonstrasjonstogene etter planen møtes til en stor markering klokka 17, ventes det at hele byen langt på vei stanser opp.

Ny folkeavstemning

Catalonias regionpresident Quim Torra sa torsdag at han vil ha en ny folkeavstemning om katalansk løsrivelse.

Den forrige folkeavstemningen i 2017, der over 90 prosent stemte for løsrivelse fra Spania, ble erklært grunnlovsstridig av Spanias høyesterett og regjering.

Katalanske ledere ble tiltalt for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler, og flere av dem, med Catalonias tidligere president Carles Puigdemont i spissen, flyktet i eksil.

Spania utstedte denne uka en ny arrestordre på ham, og fredag troppet Puigdemont opp hos belgisk påtalemyndighet og gjorde det klart at han motsetter seg utlevering.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer