Kaski: SV har gjort budsjettet bedre på fordeling og miljø

SVs forhandler Kari Elisabeth Kaski er fornøyd med det partiet har forhandlet fram i revidert nasjonalbudsjett og trekker særlig fram fordeling og miljø.

Kari Elisabeth Kaski (SV), Eigil Knutsen (Ap) og Geir Pollestad (Sp) holder pressekonferanse om revidert nasjonalbudsjett i Vandrehallen i Stortinget tirsdag morgen.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB.
Kari Elisabeth Kaski (SV), Eigil Knutsen (Ap) og Geir Pollestad (Sp) holder pressekonferanse om revidert nasjonalbudsjett i Vandrehallen i Stortinget tirsdag morgen.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi får kuttet klimautslipp, vernet naturen, Norge blir mer rettferdig og vi får styrket utviklingsbudsjettet, sier Kaski.

De tre regjeringspartiene ble tirsdag enige om revidert nasjonalbudsjett etter lange og krevende forhandlinger. Regjeringen har vært avhengig av SV for å få flertall for budsjettet, og Kaski er fornøyd med klimapunktene i budsjettet.

– På klima får vi konkrete tiltak som får ned utslippene, og SV sørger for økt støtte til kollektivtrafikken og begynner arbeidet med å kutte dyre motorveiprosjekter. Og vi setter stopper for mer oljeboring i Iskanten, sier Kaski.

– Vi kunne ikke la de store kuttene til utvikling bli stående. Og vi er fornøyde med å ha få økt bistandsbudsjettet med 2,5 milliarder kroner sammenlignet med regjeringens forslag. Det er viktig for den internasjonale solidariteten i en krisetid, sier hun.

Utviklingsbudsjettet økes med 2,5 milliarder kroner

Regjeringen og SV er enige om å øke utviklingsbudsjettet med 2,5 milliarder, med prioritering for FN-kjernestøtte, menneskerettigheter og sivilsamfunn.

Det kommer etter tre uker forhandling hvor Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har kommet fram til en enighet om revidert nasjonalbudsjett.

– Denne budsjettenigheten tar Norge i en mer rettferdig og grønnere retning. SV har fått store gjennomslag på miljø, som at vi forhindrer ny oljeboring i iskanten i år og øker støtten til kollektivtransport. Budsjettavtalen gir folk med dårlig økonomi bedre råd gjennom økt sosialhjelp og bostøtte til flere. Og vi reverserer en stor del av bistandskuttet så Norge stiller opp i krisetid, sier Kari Elisabeth Kaski, finanspolitisk talsperson i SV.

Kompensasjonsordning kuttes

Kultursektorens kompensasjonsordning kuttes med nær 1 milliard kroner, mens kommunenes rammetilskudd kuttes med 565 millioner kroner.

Et av regjeringens grep for å flytte på midler i revidert nasjonalbudsjett er å kutte i kultursektorens kompensasjonsordning med 950 millioner kroner.

Ubrukte midler fra kompensasjonsordningen for tapte billettinntekter kuttes med 784 millioner kroner. I tillegg kuttes tilskudd til Avinor med 250 millioner kroner.

Kommunenes rammetilskudd som følge av merinntekter blir redusert med over 565 millioner kroner.

Kuttet i tilskudd til utleieboliger og forsøk med nye boligmodeller er på 386 millioner kroner.

I tillegg kutter regjeringen budsjettet for legemidler mot covid-19, med et kutt på 110 millioner kroner.

Kompensasjonsordningen for næringslivet etter pandemien kuttes med 260 millioner kroner.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer