Kasakhstans president oppløser regjeringen etter demonstrasjoner

Kasakhstans president Kassym-Jomart Tokajev har godtatt regjeringens avskjedssøknad etter de omfattende demonstrasjonene som fant sted tirsdag.

Kasakhstans president oppløser regejeringen etter demonstrasjoner. Foto: Vladimir Tretyakov
Kasakhstans president oppløser regejeringen etter demonstrasjoner. Foto: Vladimir Tretyakov Vis mer
Publisert

Presidentens nettsted viser til at regjeringen, ledet av statsminister Askar Mamin, leverte sin avskjedssøknad og at presidenten har godtatt regjeringens avgang.

Tokajev har utpekt visestatsminister Alikhan Smailov som fungerende statsminister inntil en ny regjering er på plass.

Kunngjøringen kom natt til onsdag. Noen timer tidligere kunngjorde presidenten unntakstilstand som skal vare til 19. januar, samt portforbud i hovedstaden Almaty og i den oljerike Mangystau-regionen nattetid.

Tidligere tirsdag oppfordret Tokajev i en video på Facebook befolkningen om å overholde ro og orden.

– Ikke lytt til provokasjoner innenfra og utenfra. Ikke følg oppfordringer om å angripe offentlige bygninger. Dette er kriminelle handlinger og dere blir straffet. Regjeringen lar seg ikke felle, men vi trenger ikke konflikt, sa Tokajev.

Tåregass og sjokkgranater

Tusenvis av kasakhstanere tok tirsdag til gatene i flere byer i landet for å protestere mot økte priser på gass og vise misnøye med myndighetene.

Demonstrasjonen i Almaty trakk til seg mer enn 5.000 deltakere, anslår to AFP-journalister som var til stede. Ifølge dem skal flere demonstranter og politibetjenter ha blitt innlagt på et sykehus med tilsynelatende lettere skader.

I tillegg til Almaty var det demonstrasjoner i rundt tolv andre byer i Kasakhstan tirsdag kveld.

Politiet tok i bruk tåregass og sjokkgranater da demonstrantene nektet å spre seg, ifølge journalistene. Flere meldingsapper, blant annet WhatsApp, var nede i landet i etter at demonstrasjonene brøt ut.

Drivstoffprisene nesten doblet

Mange i landet har bygget om bilene slik at de kan kjøre på flytende flaskegass (LPG), som fremstilles fra raffinering av råolje og naturgass. Lenge var LPG mye billigere enn bensin på grunn av fastpris satt av myndighetene. Men fastprisene ble opphevet 1. januar.

Protestene mot gassprisene startet søndag i regionen Mangystau vest i landet. Der har prisene nesten doblet seg på et halvt år.

Et insentiv fra myndighetene for å få prisene ned har likevel ikke lagt lokk på demonstrasjonene, som derimot har spredd seg videre til resten av landet.

Ber demonstranter vise ansvar

Ifølge president Kassym-Jomart Tokajev var insentivet et forsøk på å sikre stabilitet i landet. Han har også satt ned en regjeringskommisjon for å takle situasjonen i Mangystaus hovedstad Aktau.

– Kommisjonen er instruert om å finne en løsning på problemet som har oppstått, som begge parter kan godta, sa Tokajev tirsdag kveld.

– Politiet har blitt instruert om å sørge for at offentlig ro og orden blir opprettholdt. Demonstrantene må vise ansvar og vilje til å gå i dialog, fortsatte han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer