Kardinal Pells overgrep

Kardinal Pells dømt for overgrep av korgutter

Kardinal George Pell (77) er i en domstol i Melbourne dømt til seks års fengsel for voldtekt og andre overgrep mot to korgutter. Pårørende er skuffet.

DØMT FOR OVERGREP: Kardinal Pell er den mest høytstående katolske geistlige som er dømt for overgrep mot barn. Foto: AP Photo/Andy Brownbill.
DØMT FOR OVERGREP: Kardinal Pell er den mest høytstående katolske geistlige som er dømt for overgrep mot barn. Foto: AP Photo/Andy Brownbill. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den historiske dommen falt i den australske byen onsdag. Pell er den mest høytstående katolske geistlige som er dømt for overgrep mot barn. Pell kan søke om prøveløslate etter tre år og åtte måneder.

Ofrene var 12 og 13 år gamle da overgrepene skjedde i 1996 og 1997. En av dem døde av en overdose i 2014. Faren til avdøde er skuffet over straffen.

– Vår klient uttrykker skuffelse og sorg over det han mener er en mild straff, sier advokat Lisa Flynn, som representerer faren.

Ofrene reagerer

– Det er vanskelig for meg å tillate meg selv å føle alvoret i dette øyeblikket, sier det andre offeret via hans advokat Vivian Waller.

Pells advokater har anket dommen. Anken skal opp for høring i ankedomstolen i høyesteretten i delstaten Victoria. Pell selv nekter for å ha begått overgrepene.

– Jeg setter pris på at domstolen anerkjenner det jeg ble utsatt for i barndommen, men jeg får ingen hvile. Alt blir overskygget av den kommende anken, sier offeret.

Grovt tillitsbrudd

Under onsdagens straffeutmåling fortalte dommer Peter Kidd at Pell drev med maktmisbruk, tillitsbrudd og grov seksuell misbruk av mindreårige i flere år.

– Ofrene dine hadde tillit til deg. Dette skapte et ekstremt ujevnt maktforhold som du utnyttet på det groveste, sa dommeren.

– Du utviste likegyldighet til ofrenes lidelser. Ved et tilfelle ba du offeret slutte å gråte. Det du gjorde var så motbydelig, at det er vanskelig å forestille seg at du kan ha dratt nytelse av det, sa Kidd.

I straffeutmålingen vektla Kidd imidlertid også Pells høye alder og at gjentakelsesfaren er lav. Det bidro til at Pell kun fikk seks års fengsel, der strafferammen var 50 år.

Pell endte opp som finansminister i Vatikanet og en av pave Frans' nærmeste rådgivere før han falt i unåde og nylig mistet sin plass som pavestatens tredje mektigste.

«Guds vrede»

Vatikanet har sagt at de har «den ytterste respekt» for Australias rettsvesen etter å ha mottatt «den smertefulle nyheten» om dommen mot Pell. Samtidig har Vatikanet påpekt at kardinalen har rett til å både forsvare seg og anke dommen.

Den katolske kirken har i en årrekke havnet i sentrum for store og omfattende overgrepsskandaler der kirkeansatte, biskoper og geistlige har begått overgrep mot barn.

I februar holdt pave Frans en konferanse om overgrep i Vatikanet, der han truet overgripere med «Guds vrede». Selv om han brukte sterke ord om overgrepene mot barn og kvinner i kirken, var mange skuffet over at han ikke la fram en konkret aksjonsplan for å gjøre biskoper ansvarlig når de feier anklager om overgrep under teppet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer