Kappløp mot klokken: USA risikerer nedgradering i kredittvurderingen

Kredittvurderingsselskapet Fitch har satt USAs nåværende AAA-vurdering under overvåking, og sier den kan bli nedgradert om ikke det blir enighet om gjeldstaket.

Kredittvurderingsselskapet Fitch advarer om at de kan komme til å nedgradere USAs høye vurdering dersom ikke gjeldstaket heves. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB
Kredittvurderingsselskapet Fitch advarer om at de kan komme til å nedgradere USAs høye vurdering dersom ikke gjeldstaket heves. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB Vis mer
Publisert

Fitch skriver i en pressemelding at USAs nye status reflekterer økt politisk partiskhet som hindrer landet i å nå en avtale om å heve eller suspendere gjeldstaket før fristen 1. juni.

Datoen er satt av det amerikanske finansdepartementet, som har uttalt at dersom ikke gjeldstaket heves før den tid, vil USAs enorme statsgjeld misligholdes, noe som vil få store økonomiske konsekvenser.

– Fitch venter fortsatt en løsning knyttet til gjeldstaket før denne datoen. Vi tror imidlertid at risikoen har økt for at gjeldstaket ikke vil heves eller suspenderes før denne datoen, og følgelig at USA kan misligholde noen av sine forpliktelser, heter det.

AAA er Fitch sin høyeste vurdering.

– Haster

Det hvite hus reagerte på nyheten fra Fitch med å vise til at det nå haster med å få på plass en avtale om gjeldstaket.

– Dette er nok et bevis på at mislighold ikke er et alternativ, og alle ansvarlige lovgivere forstår det. Det forsterker behovet for at Kongressen raskt vedtar en rimelig avtale for å forhindre mislighold, sier en talsperson for Det hvite hus.

Produktive

Det var nye samtaler mellom forhandlerne til president Joe Biden og Representantenes hus-leder Kevin McCarthy onsdag, og på nytt lød det at samtalene hadde vært produktive.

McCarthy spår at partene vil komme til en enighet, selv om det fortsatt gjenstår flere uløste problemstillinger.

«Taurus» kan bli Tysklands neste våpengave til Ukraina. Video: Telegram, Bundeswehr, RND. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

– Vi har gjort noen fremskritt, så det er veldig positivt. Jeg vil være sikker på at vi får en god avtale, sa han til pressen onsdag.

Talsperson for Det hvite hus, Karine Jean-Pierre, ser også positivt på samtalene.

– Hvis de fortsetter i god tro kan vi komme til en enighet her, sa hun mens forhandlingene fortsatt pågikk onsdag.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer