Kaos i Kongressen etter historisk avstemning

Kevin McCarthy må gå av som speaker i Representantenes hus etter å ha blitt felt i et mistillitsvotum tirsdag. Republikanerne i Kongressen er i villrede.

Republikaneren Kevin McCarthy må gå av som speaker i Representantenes hus etter at et flertall støttet et historisk mistillitsforslaget mot ham. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB
Republikaneren Kevin McCarthy må gå av som speaker i Representantenes hus etter at et flertall støttet et historisk mistillitsforslaget mot ham. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

216 folkevalgte stemte for å fjerne McCarthy, mens 210 stemte imot, ifølge nyhetsbyrået AP. De første uttalelsene fra republikanske kongressmedlemmer etter avstemningen tyder på stor frustrasjon.

– Ingen vet hva som kommer til å skje videre, inkludert alle dem som stemte for avsettelse. De har ikke den fjerneste anelse om hva planen videre skal være. De har ingen alternativer på dette tidspunktet, så dette er kun en stemme for kaos, tordner McCarthy-allierte Tom Cole til CNN.

Den avsatte speakeren har foreløpig ikke gitt noen kommentarer etter avstemningen.

Første i historien

Utfallet innebærer at en ny opprivende lederstrid republikansk side ligger i kortene. I debatten tirsdag kritiserte McCarthys motstandere ham for å støtte seg på Demokratene for å få nok stemmer til å utsette en mulig nedstenging av føderale tjenester.

– Vi trenger en speaker som vil slåss for noe – hva som helst – annet enn å beholde stillingen, sa republikaneren Bob Good, som stemte mot McCarthy.

Historisk avstemning

Det var Florida-republikaneren Matt Gaetz som reiste mistillitsforslaget mot McCarthy. Trump-allierte Gaetz har vært i klinsj med McCarthy i lang tid, noe som toppet seg i helgen da speakeren gikk til demokratene for å få et midlertidig budsjett på plass.

Et mistillitsforslag kun blitt brukt to ganger tidligere det siste århundret mot republikanske speakere – og har ikke lyktes før i dag.

I forkant av avstemningen var det klart at McCarthy hadde lite å gå på, ettersom republikanerne har et svært tynt flertall i Representantens hus. Speakeren kunne ikke miste mer enn fem stemmer fra sine egne partifeller.

Liten sympati

Gaetz sa før avstemningen at han var sikker på at han hadde de nødvendige stemmene for å kaste McCarthy. Demokratene viste heller ikke stor vilje til å redde republikaneren, som har liten sympati hos sine politiske motstandere.

– La dem velte seg i svinestien av egen inkompetanse, sa demokraten Pramila Jayapal før avstemmingen.

Til slutt stemte alle demokratene og åtte republikanere for å felle McCarthy, som overtok som speaker etter demokratenes Nancy Pelosi i januar 2023.

Ukjent farvann

Den neste tida seiler Kongressen ukjent farvann når de skal prøve å bli enige om blant annet landbrukssubsidier, offentlige budsjetter og videre økonomisk støtte til Ukraina.

Det er foreløpig ingen åpenbar etterfølger til å ta over lederrollen i Representantenes hus. Lederen for kammeret er rangert som USAs tredje mektigste folkevalgte etter presidenten og visepresidenten.

Republikaneren Scott Perry, som stemte for å avsette McCarthy, sier til CNN at han ikke har noe nytt navn på blokka.

– Vi får se hva som skjer framover. Jeg kommer til å basere mine avgjørelser på hva som skjer videre, sier han.

Ingen utpeker seg

Republikanske ledere som Steve Scalise og Tom Emmer kan være kandidater, ifølge AP, men ingen av dem har uttrykt noe offentlig ønske om det. De siste to speakerne for partiet, Paul Ryan og John Boehner, har tidligere trukket seg fra Kongressen etter å ha havnet i klinsj med partiets ytre høyreside.

I teorien kan også medlemmene stemme for å gi McCarthy jobben tilbake. Det blir neppe noen ny avstemning om ledervervet tirsdag, sier kilder til CNN.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer