- Kanskje ikke bøndenes tur i år

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen mener landbruket bør dempe forventningene til årets forhandlinger med regjeringen.

Illustrasjonsfoto. Foto: Terje Bendiksby / NTBModellklarert til redaksjonell bruk
Illustrasjonsfoto. Foto: Terje Bendiksby / NTBModellklarert til redaksjonell bruk Vis mer
Publisert

Fredag kommer statens svar på Norges Bondelags krav om 6,9 milliarders økning i jordbruksoppgjøret.

– Det var et bra landbruksoppgjør i fjor. Jeg tror ikke man kan regne med at det blir noe lignende i år, sier Andreassen til Nationen. Økonomen viser til at regjeringen i det siste har strupt igjen pengesekken på flere fronter.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen mener landbruket bør fokusere mer på 2030 enn å få fullt gjennomslag i årets oppgjør. Her er han avbildet i 2016. Foto: Terje Pedersen / NTB
Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen mener landbruket bør fokusere mer på 2030 enn å få fullt gjennomslag i årets oppgjør. Her er han avbildet i 2016. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Andreassen beskylder også Norges Bondelag for å tenke kortsiktig når de stiller høye krav i årets oppgjør. Han mener de to siste oppgjørene ikke er så ille sett under ett, og at det kanskje ikke er bøndenes tur i år.

I stedet ber han norsk landbruk begynne å tilpasse seg til hvordan markedet og folks preferanser ser ut i 2030.

– Det viktigste er ikke dette oppgjøret, men at man begynner å tenke litt langsiktig om landbrukets rolle i samfunnet og passe på at dette oppgjøret bringer oss i den riktige retningen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer