- Kan komme kraftige byger med lyn og torden

Et Sør-Norge som bader i sol denne helgen, må belage seg på vekslende og ustabilt vær til uka. I Nord-Norge gjør sommervarmen comeback.

Mandag ligger det an til lyn og torden på Østlandet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Mandag ligger det an til lyn og torden på Østlandet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

– Vi får en litt annen værtype nå på tampen av juni og starten på juli. Det blir litt kjølige vær i hele Sør-Norge utover i uka, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt til NTB.

Denne helgen bader Sør-Norge i sol med svært høye temperaturer enkelte steder etter en tidvis overskyet uke.

Men i den kommende uken vil været bli av det mer ustabile slaget, forteller Haga.

– Det kommer et lavtrykk inn fra Atlanterhavet som gir en mer vekslende værtype. Allerede fra mandag vil det bli perioder med regn i Sør-Norge, hvor det blir mest på Vestlandet og i Trøndelag.

Sommeren kan som kjent by på plutselige og kraftige regnbyger. Til uka vil Sør-Norge få oppleve slikt vær. Foto: Geir Olsen / NTB
Sommeren kan som kjent by på plutselige og kraftige regnbyger. Til uka vil Sør-Norge få oppleve slikt vær. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Men lavtrykket finner også veien til Østlandet og Sørlandet, som også vil merke væromslaget.

– På sommeren kan nedbøren komme fort, og mandag vil kunne komme kraftige byger med lyn og torden på Østlandet. Det vil nok bli temperaturer opp mot 25 grader fram til onsdag, men så blir det nedbør og temperaturfall, sier Haga.

Sommercomeback i nord

I nord har tampen av juni bydd på regn og spredt nedbør. Men meteorologene har gode nyheter til alle som skal befinne seg i Nord-Norge til uka:

– Etter en regnfull og grå helg, så kommer sommeren tilbake i nord. Det blir en flott uke med stigende temperaturer og mye sol, sier vakthavende meteorolog Rune Skoglund i Meteorologisk institutt.

Været snur allerede fra mandag, forklarer han.

I Nord-Norge vil den kommende uka by på stigende temperatuerer og mye sol. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB
I Nord-Norge vil den kommende uka by på stigende temperatuerer og mye sol. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Vis mer

– Det blir godt og varmt over det meste av Nord-Norge, med over 20 grader.

Skogbrannfaren

Den store skogbrannfaren som har preget Sør-Norge den siste tiden, ble tidligere denne uka nedjustert fra oransje til gult farevarsel. Det ekstraordinære forbudet mot all bruk av ild utendørs ble fjernet.

Skogbrannfaren regnes fremdeles som stor i Rogaland og Agder. Men dette vil endre seg til uka, ifølge Haga.

– Den forsvinner nok helt i løpet av uka for deler av Vestlandet, Rogaland og Agder.

– For Østlandet er det nok litt mer usikkert om farevarselet blir helt borte. Det skal jo ganske mye nedbør til, og grunnen må fuktes et stykke ned i bakken for å rydde unna skogbrannfaren helt, sier Haga.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer