- Kan ikke utelukke riksrett mot Biden

Nå må president Joe Biden manøvrere i en delt Kongress hvor Demokratene har kontroll i Senatet og Republikanerne et syltynt flertall i Representantenes hus.

President Joe Biden og demokratene gjorde det bedre enn ventet i mellomvalget. Den parlamentariske hverdagen i kongressen blir neppe enkel verken for demokrater eller republikanere. Foto: Patrick Semansky, AP/NTB
President Joe Biden og demokratene gjorde det bedre enn ventet i mellomvalget. Den parlamentariske hverdagen i kongressen blir neppe enkel verken for demokrater eller republikanere. Foto: Patrick Semansky, AP/NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Til nå har den sittende amerikanske presidenten hatt en enklere politisk vei i nasjonalforsamlingen, med demokratisk flertall i begge kamre. Nå må Demokratene få hjelp fra republikanske avhoppere dersom de skal få gjennom saker. Et slikt samarbeid over blokkgrensene har det vært lite av i amerikansk politikk de siste årene.

– Den nye Kongressen vil være forskjellig fra hva vi er vant med. Det blir første gang Joe Biden må håndtere delt lederskap. Republikanerne gikk til valg på å ordne opp i økonomien, og gjøre det økonomisk lettere for alle. Vi vil også se en rekke komitéhøringer mot Joe Biden, ministre og kanskje presidentens sønn, Hunter Biden, sier politisk kommentator Caitlin Huey-Burns i CBS.

Stålsetter seg

Hennes vurdering er at det blir mye vanskeligere å få gjennomført politikk, og at det er i høringene republikanerne vil vise muskler. Hilmar Mjelde, som er førsteamanuensis i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet, er enig.

– Biden stålsetter seg. Den viktigste jobben for Det hvite hus er nå å beskytte presidenten mot det republikanske angrepet som nå kommer i Representantenes hus. Men Det hvite hus vet hva som kommer. De har forberedt seg i lang tid ved å nedsette et eget forsvarsteam, sier Mjelde til NTB.

Flertall på fire

Da fintellingen i mellomvalget var over, hadde republikanerne overtatt flertallet i Representantenes hus. Ikke med ett solid og overveldende flertall slik de fleste hadde ventet. Med 222 representanter er republikanerne bare fire i overvekt. At det kan være vanskelig, har Kevin McCarthy fått kjenne på kroppen når han i ukene etter mellomvalget har jobbet for å sikre seg posisjonen som leder for kongressen etter demokraten Nancy Pelosi.

Professor i statsvitenskap Dave Wells ved Arizona State University sier det er vanskelig å se hvilke saker det splittede republikanske partiet skal klare å enes om.

– Det er 35–40 republikanske representanter som er ganske ytterliggående Trump-tilhengere og ideologisk sett svært konservative. De liker ikke å kompromisse med Demokratene, sier Wells.

Spillet er ikke over og den demokratiske presidenten har fortsatt handlerom, ifølge Mjelde.

– Biden kan fortsatt utstede direktiver med lovs kraft, utnevne nye dommere, og har stort handlingsrom i utenrikspolitikken. Så han er ikke helt vingeklippet, sier han.

Stenge ned

Kontrollen over Senatet gjør at Joe Biden kan utnevne dommere og få dem godkjent i Senatet.

– Men republikanerne er ikke i Kongressen for å samarbeide med Joe Biden, tvert imot. Republikanernes formål er nå å stenge ned Bidens presidentskap. De vil foreta aggressive høringer om Afghanistan-fiaskoen, Bidens sønn, krisen på Mexico-grensen og den påståtte politiseringen av Bidens justisdepartement, sier Hilmar Mjelde.

– Vi kan ikke utelukke riksrett mot Biden eller en av hans ministre. Riksrett i amerikansk politikk fungerer i dag nærmest som et mistillitsvotum i vårt eget politiske system. De tyr lettere til riksrett i USA nå om dagen, sier han.

Opportunist

I sammenslutningen «Never Kevin» finner vi den kontroversielle Matt Gaetz. Han har markert seg som en av Donald Trumps støttespillere og for å være under etterforskning for seksuelle overgrep mot mindreårige. Til Wall Street Journal sa Gaetz følgende om speakervalget med klar henvisning til Kevin McCarthy:

– Det er risikabelt å gå for en kandidat i 2024 som underpresterte stort i 2020.

Politiske kommentatorer antar at Kevin McCarthy har inngått en avtale med den høyst synlige men komitéløse Marjory Taylor Green som ved flere anledninger har snakket varmt om McCarthy som speaker. Ifølge Hilmar Mjelde er det en lite misunnelsesverdig posisjon McCarthy oppsøker.

– Han er i en ekstremt vanskelig posisjon. Han vil være den minst respektere og mest politisk svekkede speakeren på flere tiår, fordi han ses som en opportunist uten ryggrad. Begge de siste speakerne i Det republikanske partiet, John Boehner og Paul Ryan, kastet inn håndkleet. Partiet har vendt seg mot alle sine kongressledere de siste 15 årene, sier Mjelde til NTB.

– Skader partiet

Han peker på at det nå er ytterliggående MAGA-representanter (Make America Great Again) som i praksis har havnet på vippen i Det republikanske partiet.

– De kan få viktige komitéverv og bli partiets fjes utad, til skade for partiet, fordi de er så ekstreme. Den såkalte MAGA-fløyen, som før het Tea Party-fløyen, er i Kongressen for å kaste skiftenøkler i statsmaskineriet. De er ikke interessert å lage nye lover, men å rive ned det bestående, sier Mjelde til NTB.

(©NTB)

Mer om