Kan ha vært verdens tyngste dyr

Blåhvalen kan ha fått en utfordrer til tittelen som verdens tyngste dyr. Et skjelett fra en kjempehval i Peru kan ha vært enda større, ifølge forskere.

Forskere tror en gigantisk forhistorisk hval fra Peru kan ha vært tidenes tyngste pattedyr. Illustrasjonsfoto: Alberto Gennari / Nature / AP / NTB
Forskere tror en gigantisk forhistorisk hval fra Peru kan ha vært tidenes tyngste pattedyr. Illustrasjonsfoto: Alberto Gennari / Nature / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Det har tatt flere år å grave fram hele skjelettet etter giganthvalen, kjent som Perucetus colossus, som ble funnet ved en bratt og steinete skråning i Ica-ørkenen i Peru for over ti år siden.

Ørkenen var før i tiden under vann og er kjent for å være rik på marine fossiler.

Forskere skriver i tidsskriften Nature at hver ryggvirvel på pattedyret veier over 100 kilo og at ribbeina er rundt 1,4 meter lange. Om det stemmer, tyder alt på at hvalen kan ha vært historiens tyngste pattedyr.

Veide opp mot 375 tonn

Fossilet ble funnet av Mario Urbina ved San Marcos universitetets naturhistoriske museum i Lima. En rekke internasjonale forskere har i flere år bidratt med å grave fram hvalskjelettet. Hittil har de funnet 13 ryggvirvler, fire ribbein og et hoftebein etter pattedyret.

Forskerne anslår at hvalen kan ha veid mellom 94 og 375 tonn når den levde. Den største blåhvalen som noensinne er funnet veide til sammenligning 190 tonn.

De tror imidlertid at hvalen kun var 20 meter lang, noe som er mindre enn blåhvalen, som kan bli opptil 30 meter lang.

Paleontolog Mario Urbina ved siden av ryggvirvlene etter giganthvalen i Peru. Urbina fant det historiske fossilet for over ti år siden. Foto: Martin Mejia / AP / NTB
Paleontolog Mario Urbina ved siden av ryggvirvlene etter giganthvalen i Peru. Urbina fant det historiske fossilet for over ti år siden. Foto: Martin Mejia / AP / NTB Vis mer

– Beregningene betyr at den historiske hvalen kan ha vært den tyngste noensinne, men sannsynligvis ikke den lengste, sier forsker Alberto Collareta.

Ukjent diett

Ifølge forskere holdt giganthvalen trolig til på grunt vann i Perus kystområder ettersom den i likhet med sjøkuer har tunge bein som kan hjelpe den å være nær havbunnen.

Det er ikke kjent hva giganthvalen livnærte seg på, men forskerne tror den enten spiste diverse ting den fant på havbunnen eller tonnevis med krill og småfisk.

– Jeg blir ikke overrasket om den faktisk spiste noe helt annet som vi ikke engang kan forestille oss, sier forsker Hans Thewissen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer