Dugong:

Kan bli utryddet

Sjøpattedyret dugong – mer kjent som en type sjøku – er nå blitt rødlistet og med det ansett som utrydningstruet.

Sjøpattedyret dugong – mer kjent som sjøku – er nå blitt rødlistet og med det ansett som utrydningstruet. Arkivfoto: Linda Lombardi / AP / NTB
Sjøpattedyret dugong – mer kjent som sjøku – er nå blitt rødlistet og med det ansett som utrydningstruet. Arkivfoto: Linda Lombardi / AP / NTB Vis mer
Publisert

De store, vennligsinnede dyrene beiter på sjøgress i grunt kystvann, men bestandene i Øst-Afrika og Ny-Caledonia har havnet på rødlisten til Verdens naturvernunion (IUCN).

Der blir de klassifisert som «kritisk truet» og «truet» for de to områdene. Globalt er arten klassifisert som «sårbar».

Hovedtruslene mot dugongene er at de utilsiktet blir fanget i fiskeredskaper i Øst-Afrika og krypskyting i Ny-Caledonia, samt at de er truet av skader fra båter begge steder.

I tillegg blir maten deres, sjøgress, utsatt for leting etter fossile energikilder, forurensing og ulovlige byggeprosjekter i Øst-Afrika, mens gresset i Ny-Caledonia blir skadd av jordbruk og forurensing fra blant annet nikkelutvinning.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer