Utviklingen knyttes til Russlands krigføring i Ukraina og de internasjonale sanksjonene som følge av den.
Like etter at handelen åpnet mandag, bykset prisen på et fat nordsjøolje opp til 139 dollar, den høyeste prisen siden 2008, før den stabiliserte seg rundt 128 dollar.
Samtidig steg prisen på amerikansk WTI-olje med nesten 9 dollar fatet, opp til 124 dollar. Prisstigningen kom etter at USAs utenriksminister Antony Blinken sa at amerikanerne og europeiske allierte var i samtaler om målrettede sanksjoner mot russisk olje, blant annet om muligheten for et importforbud mot russisk olje.

Nedgang i Asia
I Tokyo gikk både hovedindeksen Nikkei 225 og den bredere Topix-indeksen ned rundt 3 prosent i den tidlige handelen.
Da børsen åpnet i Hongkong, var utviklingen lignende også der. Hovedindeksen Hang Seng gikk i åpningsminuttene ned nesten 4 prosent, før den stabiliserte seg på rundt 3,3 i minus.
Etter et par timer var hovedindeksene i Shanghai og Shenzhen ned henholdsvis 1,2 og 2,2 prosent.
Samtidig steg prisen på gull, en trygg havn investorer typisk søker seg til i tider med stor usikkerhet, til mer enn 2.000 dollar per unse mandag, før den stabiliserte seg rundt 1.990 dollar. Det er det høyeste nivået siden september 2020.
Ukraina hevder å ha gjenerobret Tsjuhujiv
Tyskland advarer mot boikott
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har oppfordret allierte til å stramme ytterligere til de allerede omfattende sanksjonene mot Moskva, blant annet ved å boikotte landets lønnsomme olje- og gassnæring.
USAs utenriksminister Antony Blinken sa tidligere søndag at amerikanerne og europeiske allierte var i samtaler om målrettede sanksjoner mot russisk olje.

Men i Tyskland, som for øyeblikket har presidentskapet i G7, sier utenriksminister Annalena Baerbock at et slikt tiltak vil være nytteløst, fordi det ikke kan opprettholdes på lang sikt.
– Det monner ikke om vi om tre uker finner ut at vi kun har igjen noen dager med strøm i Tyskland og derfor må gå tilbake på disse sanksjonene, sa hun søndag.
Også finansminister Christian Lindner uttaler skepsis til en oljeembargo i et intervju med Bild.

Britisk etterretning: Russiske styrker sliter med å vinne terreng
Tyskland er avhengige av fossil energi fra Russland. Landet får anslagsvis 55 prosent av gassen og 42 prosent av oljen og kullet fra russerne.
Blodig krig
Krigen i Ukraina spisser seg til, og det meldes om kraftigere angrep, sivile tap og stadig verre humanitære forhold.
Særlig i Mariupol sør i Ukraina står det dårlig til. Byen har i flere dager hatt verken strøm eller vann, og innbyggere forteller om bygg i flammer og lik i gatene. Leger Uten Grenser har slått alarm om at den humanitære situasjonen for de rundt 450.000 innbyggerne er «katastrofal».

Avis: Russland rekrutterer syriske soldater til krigen i Ukraina
Flere forsøk på våpenhvile, som skulle tilrettelegge for evakuering av sivile, har strandet. Begge sidene anklager hverandre for å ha brutt våpenhvilene.
Det ventes at representanter for partene møtes til en tredje runde med forhandlinger mandag.
(©NTB)