– Kamp på liv eller død

Verden kjemper en kamp på liv eller død som følge av klimakrisen, ifølge FNs generalsekretær António Guterres. Han anklager verdens 20 rikeste land for å ikke gjøre nok.

FNs generalsekretær António Guterres mener verden nærmer seg et kritisk punkt som følge av klimakrisen. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB
FNs generalsekretær António Guterres mener verden nærmer seg et kritisk punkt som følge av klimakrisen. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB Vis mer
Publisert

– Det er en tid med enorme klimautfordringer over hele verden. Fra flom som setter en tredel av Pakistan under vann, til orkaner og tyfoner som herjer i Filippinene, Cuba og USA. Vi er i en kamp på liv eller død for vår egen sikkerhet i dag, og vår overlevelse i morgen, sa Guterres fra talerstolen i Kongos hovedstad Kinshasa tirsdag.

Han forbereder for tiden den store FN-ledede klimakonferansen i egyptiske Sharm el-Sheikh i november. FN-sjefen påpekte at utslippene av klimagasser som bidrar til global oppvarming er på et rekordhøyt nivå, og fortsetter å øke.

– Det er på tide med et kompromiss mellom rike, utviklede land som har høye utslipp, og fremvoksende økonomier som ofte opplever de verste effektene, konkluderte Guterres.

De siste ukene har FN-sjefen lagt et sterkere press på landene som forurenser mest og sagt at de må gjøre opp for «tap og skade» påført i fattigere land, noe som har vært diskutert i lengre tid, men som ofte har blitt trenert av rike land.

Fra talerstolen ga Guterres G20-gruppen, verdens 20 rikeste land, ramsalt kritikk.

– Forpliktelsene fra verdens 20 ledende økonomier kommer altfor sent og inneholder altfor lite. Gjeldende løfter og politikk stenger døren for våre sjanser til å begrense den globale temperaturøkningen. COP27-møtet i Egypt må være stedet for handling, sa han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer