Kaller EUs sanksjoner «et skritt mot krig»

Statsminister Viktor Orban i Ungarn kaller EUs sanksjoner mot Russland «et skritt mot krig». Han betegner blokkens politikk som farlig.

Ungarns statsminister Viktor Orban er kritisk til EUs sanksjonspolitikk overfor Russland. Han kaller sanksjonene «et skritt mot krig». Foto: Darko Vojinovic / AP / NTB
Ungarns statsminister Viktor Orban er kritisk til EUs sanksjonspolitikk overfor Russland. Han kaller sanksjonene «et skritt mot krig». Foto: Darko Vojinovic / AP / NTB Vis mer
Publisert

Orban har helt siden invasjonen i Ukraina 24. februar forsøkt å opptre med slags nøytralitet ved å overholde en del av EUs felles politikk, men samtidig opprettholde et godt forhold til Russland. Ungarn har ikke sendt militærutstyr til Ukraina og motsetter seg en hjelpepakke på 18 milliarder euro.

Regjeringen i Ungarn blokkerte ikke sanksjonene mot Russland, men det var først etter at landet fikk viktige unntak. Men Orban er klar i kritikken av EUs omfattende sanksjoner og mener at blokken selv er skyld i økende energipriser og skyhøy inflasjon.

– Det er som et skritt mot krig, dersom noen intervenerer økonomisk i en militær konflikt. Det å velge side kan raskt bli oppfattet som en fiendtlig handling, sa Orban i et radiointervju fredag.

Han la til at EU utsetter seg for fare ved å forsyne Ukraina med destruktive våpen, trene ukrainske soldater på egen jod og innføre sanksjoner på energisektoren.

Ungarn noterte en inflasjon på årsbasis på 21,6 prosent i oktober, det høyeste nivået siden 1996 og det tredje høyeste i EU. For matvarer alene var prissigningen på hele 45 prosent. Landet lever på kanten av resesjon, med et bruttonasjonalprodukt som krympet med 0,4 prosentpoeng i tredje kvartal.

EU holder tilbake over 14 milliarder euro i støtte til Ungarn på grunn av misnøye med håndteringen av korrupsjonsmistanker og svekkelse av rettsstatens prinsipper.

(©NTB)

Mer om