Kaffeprisen skyter i været

Kaffeprisene har steget kraftig i det siste, delvis som følge av at frost ødela avlinger i Brasil, verdens største kaffeprodusent.

Prisen på arabicabønner har steget med 60 prosent i år, men forbrukerne har foreløpig merket lite til dette. Foto: Terje Pedersen / NTB
Prisen på arabicabønner har steget med 60 prosent i år, men forbrukerne har foreløpig merket lite til dette. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisen på arabica-kaffebønner, som er en av Brasils største eksportvarer, har steget med 60 prosent siden januar og lå fredag på det høyeste nivået siden 2014.

Prisen på robustabønner, som i hovedsak blir dyrket i Asia og regnes for å ha lavere kvalitet, har steget med 40 prosent hittil i år.

– Det er flere grunner som kan forklare hvorfor kaffeprisen har steget, sier analytikeren Carlos Mera i Rabobank.

Foruten tørke og frost i Brasil, viser han til politisk uro og galopperende transportpriser i Colombia, verdens tredje største kaffeeksportør.

Samtidig har etterspørselen etter kaffe økt i takt med at koronastengte land har åpnet opp igjen og folk igjen har kunnet gå på kafé, sier han.

Økonomen Philippe Chalmin påpeker at prisen på kaffe lenge har vært kunstig lav, og det samme sier Valeria Rodriguez i merkeordningen Max Havelaar.

– De siste fire-fem årene har de fleste kaffeprodusentene drevet med tap, sier hun.

Selv om kaffebønner nå omsettes for høye priser, kommer forbrukerne først til å merke prisoppgangen om tre til ni måneder, sier Mera.

– Og prisoppgangen for forbrukerne vil bli mye mer moderat, tror han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer