Jussprofessor: Frp-forslag strider åpenbart mot menneskerettighetene

Frp vil gi politiet rett til å kroppsvisitere uten grunn til mistanke. – Åpenbart i strid med menneskerettighetene, mener jussprofessor.

Tidligere justisminister og Frps justispolitiske talsperson Per-Willy Amundsen sier forslaget vil gjøre det enklere for politiet å få tak i bevisene som trengs. Foto: Torstein Bøe / NTB
Tidligere justisminister og Frps justispolitiske talsperson Per-Willy Amundsen sier forslaget vil gjøre det enklere for politiet å få tak i bevisene som trengs. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert

Fremskrittspartiet fremmet torsdag forslag i Stortinget om å etablere tidsmessig og geografisk avgrensede visitasjonssoner i særlig kriminalitetsutsatte områder.

– Med dette forslaget vil politiet gis rett til å visitere folk helt uten at de må ha en konkret mistanke, sa Frps justispolitiske talsperson Per-Willy Amundsen til Nettavisen.

Forslaget får jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen til å riste på hodet. Han viser til at Storbritannia ble dømt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen for å ha krenket retten til privatliv da landet tillot politiet å fysisk ransake enhver person innenfor et geografisk område for å forhindre terrorhandlinger.

– Dette forslaget til Frp går enda lenger enn det. Det er ingen mistanke om terror, og det er egentlig fritt vilt. Det er helt åpenbart i strid med menneskerettighetene. Ingen norske domstoler vil godta det, og forslaget er helt åpenbart dødfødt, sier Marthinussen til NTB.

Amundsen uenig i kritikken

Per-Willy Amundsen er uenig med Marthinussen og tar kritikken med knusende ro.

– Jeg mener det utmerket godt lar seg forene med menneskerettighetene. En forholdsmessighet skal ligge til grunn, og det er snakk om begrensede fysiske områder og tidsrom, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer