Flyktningkrisen

Jussprofessor: – Norge har ansvar for tryggheten til personer som reddes av norske skip

Norge plikter å sørge for en trygg havn for menneskene om bord på det norske redningsskipet Ocean Viking, understreker professor i havrett, Erik Røsæg.

En gummibåt fra Ocean Viking på vei ut til en gummibåt med migranter og flyktninger i Middelhavet. Bildet ble tatt 13. august. Det befinner seg nå 356 mennesker om bord på redningsskipet. Foto: Hannah Wallace Bowman / MSF / SOS Méditerranée via AP / NTB scanpix
En gummibåt fra Ocean Viking på vei ut til en gummibåt med migranter og flyktninger i Middelhavet. Bildet ble tatt 13. august. Det befinner seg nå 356 mennesker om bord på redningsskipet. Foto: Hannah Wallace Bowman / MSF / SOS Méditerranée via AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et intervju med NRK sier Røsæg at skipet må sørge for at passasjerene ikke settes i land på et sted som er farlig for dem. Det spiller ifølge professoren ingen rolle om skipet ligger i internasjonalt farvann. Så lenge fartøyet seiler under norsk flagg, plikter Norge å ivareta menneskerettighetene til dem om bord, selv om Norge ikke er forpliktet til å ta dem imot.

Lignende saker er blitt prøvd for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, ifølge Røsæg.

Skipet, som brukes av Leger Uten Grenser (MSF) og SOS Mediterranée, har nå 356 mennesker om bord. Alle er reddet i Middelhavet i løpet av noen få dager i august.

De to organisasjonene har bedt om å få legge til kai ved Lampedusa eller Malta, men italienske myndigheter har i stedet sendt et brev til norske myndigheter og påpekt Norges ansvar som flaggstat, ifølge NRK.

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) har kontant avvist at Norge har noe å bidra med i saken. Han har i stedet tatt til orde for at menneskene om bord må returneres til «trygge afrikanske havner».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer