Juni ble den fjerde varmeste målt i Norge

Juni ble den fjerde varmeste juni-måned noensinne målt i Norge, opplyser meteorologene. I Oslo ble det den varmeste noensinne målt.

Samme dag som det ble klart at Storbritannia har opplevd sin varmeste målte juni noensinne, melder Meteorologisk institutt at Norge opplevde den fjerde varmeste målte juni-måneden dette året. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Samme dag som det ble klart at Storbritannia har opplevd sin varmeste målte juni noensinne, melder Meteorologisk institutt at Norge opplevde den fjerde varmeste målte juni-måneden dette året. Foto: Rodrigo Freitas / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

– Både Oslo og gamle Akershus fylke fikk den varmeste junimåneden i måleserien som startet i 1900. Oslo slo også rekorden for antall soltimer registrert i juni, sier klimaforsker Jostein Mamen i Meteorologisk institutt i en pressemelding.

21 værstasjoner målte rekorder for høyeste månedstemperatur i forrige måned. Samtidig satte 13 værstasjoner kulderekord.

– Det var en kjølig start på juni, men etter hvert ga høytrykk varmt og tørt vær i store deler av landet, sier Mamen.

45 prosent mindre nedbør enn vanlig

– For hele landet samlet falt det 45 prosent mindre nedbør enn normalt, og måneden ble den åttende tørreste juni-måneden i serien som startet i 1900, sier Mamen.

På Østlandet, i Trøndelag og lengst nord var det «svært tørt». På store deler av Vestlandet var det «tørt» og «svært tørt».

Allerede tidlig i mai sendte Meteorologisk institutt ut gult farevarsel for skogbrann for flere områder i vest, sør og øst, etter mange branner i Sør-Norge. Meteorologisk institutt gjorde det klart at en skogbrann lett kan bli omfattende når det er så tørt, med høye temperaturer og mangel på regn.

Juni ble den fjerde varmeste juni-måned noensinne målt i Norge. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Juni ble den fjerde varmeste juni-måned noensinne målt i Norge. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

Nordland var i juni det våteste fylket, med ti prosent under normalen.

Det er for tiden pågående gult farevarsel for skogbrann i deler av Troms og Nordland, ifølge yr.no.

Varm juni i Oslo og gamle Akershus

I Sør-Norge var måneden «svært svarm», til dels «ekstrem varm» østafjells og i indre strøk av Vestlandet. I Nord-Norge var juni for det meste «svært varm», men i Lofoten, Vesterålen og enkelte kystområder ellers, var juni «normal – mild».

Det ble satt 15 rekorder for maksimumstemperatur i juni.

Antarktis har markant mindre is enn vanlig. Sjøutbredelsen for juni er den laveste utbredelsen som noen gang har blitt observert i juni.

(NTB)

Mer om