Journalist og vrakekspert frikjent for å ha brutt gravfreden ved Estonia

To svensker er frifunnet for å ha brutt gravfreden ved den forliste ferja Estonia etter å ha filmet vraket i forbindelse med en dokumentar.

Estonia til kai i Stockholm. Passasjerfergen sank i Østersjøen i 1994. Foto: NTB
Estonia til kai i Stockholm. Passasjerfergen sank i Østersjøen i 1994. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Journalisten Henrik Evertsson, som ledet filmteamet, fikk den svenske journalistprisen for innsatsen. Men han ble sammen med en kollega, vrakeksperten Linus Andersson, også tiltalt for å ha brutt loven om Estonias gravfred. Rettssaken fant sted i Göteborgs tingrett for to uker siden, og mandag kom dommen. Begge ble frikjent.

Tingretten i Göteborg kom fram til at loven om gravfred ikke gjaldt for filmteamet ettersom de jobbet fra en tyskflagget båt.

Aktoratet hadde lagt ned påstand om betinget dom og dagbøter, men vant ikke fram. Etter alt å dømme vil påtalemyndigheten anke dommen ettersom det er første gang at den 26 år gamle loven om gravfred ved Estonia blir prøvd i retten.

Vil granske på nytt

Filmteamet sendte en robot ned til vraket i september 2019, 25 år etter at fergen gikk ned i Østersjøen mens den var på vei fra Tallinn til Stockholm.

Opptakene fra roboten ble vist i en dokumentar «Estonia – funnet som endrer alt» – laget av det norske filmselskapet Monster, som ble sendt på TVNorge og strømmetjenesten discovery+ i fjor høst.

Havarikommisjonene i Sverige, Finland og Estland har siden innledet ny granskning av skipstragedien. 852 mennesker omkom i forliset, mens 137 ble reddet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer