Annonse

Joshua French kan bli benådet

Men det er usikkert når det skjer.

Kongolesiske myndigheter vurderer å benåde Joshua French, men en avgjørelse er ikke tatt og det er usikkert når det skjer.


– Utenriksdepartementet har jevnlig kontakt med styresmaktene i Kinshasa for å finne en løsning i saken, skriver utenriksminister Børge Brende (H) i et svar på et skriftlig spørsmål fra KrF-representant Astrid Aarhus Byrknes.


I svaret fra Brende, som først ble omtalt av VG , går det fram at soningsoverføring til Norge ikke anses som aktuelt fra kongolesisk side.


– Etter det vi kjenner til, er spørsmålet om benådning til vurdering. Vi kan foreløpig ikke si noe om når en endelig avgjørelse blir fattet, skriver Brende. Han legger til at Utenriksdepartementet samarbeider med britiske myndigheter for å støtte French, som har dobbelt statsborgerskap.


Joshua French (34) og kameraten Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo i 2009 og senere dømt til døden blant annet for medvirkning til drap på sjåføren Abedi Kasongo, våpenbesittelse og spionasje. Moland døde i fengselet i august 2013 og i januar året etter ble French dømt for å ha drept ham. (©NTB)