Jordbruksoppgjør vedtatt i Stortinget

Et bredt flertall på Stortinget sa ja til et jordbruksoppgjør som både skal gi bøndene høyere inntekt og kompensere for høye kostnader til strøm og gjødsel.

Stortinget har vedtatt jordbruksoppgjøret. Arkivfoto: Ørn E. Borgen / NTB
Stortinget har vedtatt jordbruksoppgjøret. Arkivfoto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

Avtalen mellom bondeorganisasjonene og staten ble forseglet da Stortinget stemte over den onsdag. Det er tidenes dyreste oppgjør, med en prislapp på 10,9 milliarder kroner.

Fremskrittspartiet hadde på forhånd varslet at de ville stemme mot oppgjøret, fordi det vil føre til økte matpriser.

Da saken ble behandlet i næringskomiteen fremmet SV flere forslag for å gjøre norsk landbruk mer miljøvennlig og mindre avhengig av importert for. I mange av forslagene fikk de støtte fra MDG, Rødt og Venstre. Men forslagene fikk ikke flertall og både SV og de andre partiene endte opp med å støtte oppgjøret.

En stor del av pengene bøndene får gjennom avtalen, vil gå til å dekke økte kostnader til strøm, drivstoff, gjødsel og andre såkalte innsatsfaktorer. I tillegg skal bøndene få 40.000 kroner mer i inntekter enn lønnsveksten andre grupper får, for å ta igjen noe av inntektsgapet mellom bøndene og andre yrkesgrupper.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer