Jordbærprodusenter vurderer å droppe årets sesong

Coronastengte grenser gjør at norske bønder mangler arbeidskraft. Nå vurderer enkelte å droppe jordbærsesongen

Vanskeligheter med å få inn arbeidskraft skaper store utfordringer for jordbærprodusentene. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Vanskeligheter med å få inn arbeidskraft skaper store utfordringer for jordbærprodusentene. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Om et par måneder er jordbærene modne, men jordbærprodusentene sliter med å få inn arbeidskraften de trenger til å plukke bærene.

– Jeg har forsøkt å få tak i norske arbeidere, men det er få som har meldt seg. Hvis jeg ikke får tak i flere, så har jeg så få plukkere at da tror jeg at jeg ikke gidder å plukke i år, sier jordbærprodusent Einar Glesne til Drammens Tidende.

Sammen med sønnen Tor Gunnar Bjøre produserer de 150 tonn jordbær i Krødsherad hver sommer, men i år står store deler av avlingen i fare for å ryke dersom de ikke får tak i nok arbeidskraft.

– De norske er her kanskje i tre, fire dager, og så sier de at jobben er for hard så de gidder ikke mer og slutter. De får penger fra Nav likevel. De utenlandske er her for å få penger, og tjener godt dersom de er effektive, sier Glesne.

Nav opplyser at en av utfordringene for uerfarne arbeidere i landbruket, er at det praktiseres akkordlønn der.

– I noen tilfeller kan dagpengene være høyere enn lønnen nye ansatte vil få fra matprodusentene. Sluttlønna er da avhengig av hvor mye du produserer. Ikke alle klarer å produsere nok til at de når opp til minimumslønn eller nivået de vil ha på dagpenger, sier Ingar Heum, avdelingsdirektør for tjenesteutvikling i Nav Vestre Viken.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer