Jon Fosse mottok Nobelprisen

Med sin St. Olavs Orden rundt halsen var det en smilende Jon Fosse som søndag mottok nobelprisen som gir han en eksklusiv plass i norsk litteraturhistorie.

Stockholm, Sverige 20231210. Årets nobelprisvinnere i fysiologi eller medisin Katalin Karikó og Drew Weismann, årets nobelprisvinner i litteratur Jon Fosse og årets nobelprisvinner i økonomi Claudia Goldin ved nobelprisutdelingen i Konserthuset i Stockholm søndag.Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB
Stockholm, Sverige 20231210. Årets nobelprisvinnere i fysiologi eller medisin Katalin Karikó og Drew Weismann, årets nobelprisvinner i litteratur Jon Fosse og årets nobelprisvinner i økonomi Claudia Goldin ved nobelprisutdelingen i Konserthuset i Stockholm søndag.Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Med sin St. Olavs Orden rundt halsen var det en smilende Jon Fosse som søndag mottok nobelprisen som gir han en eksklusiv plass i norsk litteraturhistorie.

Forfatteren var antrukket kjole og hvitt, og for anledningen hadde han tatt på seg sin St. Olavs Orden som han mottok i 2005. På brystet hans var festet medaljen som han fikk da han ble ridder av Den franske nasjonale fortenestorden i 2003.

Han mottok prisen på scenen av kong Carl Gustaf av Sverige og var sist i rekken av årets vinnere til å tre frem for å motta sin gjeve pris. Senere på kvelden er det duket for bankett med pomp og prakt i byens rådhus, hvor Fosse også vil være til stede.

Fosse fikk årets nobelpris i litteratur for sin «nyskapende dramatikk og prosa, som gir en stemme til det usigbare», heter det i Svenska Akademiens begrunnelse.

Blant dem som også er på plass i Stockholm, er kulturminister Lubna Jaffery (Ap), samt Fosses forlegger, Samlaget-sjef Håkon Kolmannskog.

Her hjemme ble prisutdelingen strømmet på Litteraturhuset i Oslo, som i disse dager har hatt en rekke Fosse-arrangementer over flere dager. Også i Strandebarm i Hardanger er det stor fest.

Nobelprisene i fysikk, kjemi, medisin og økonomi ble også delt ut. Der fikk blant annet ungarske Katalin Karikó og amerikanske Drew Weissman nobelprisen i medisin for sitt arbeid med utviklingen av covid-19-vaksiner basert på mRNA-teknikk.

Mer om