Joe Biden: – En så ekstrem holdning har vi ikke har sett før

Påtroppende president Joe Biden påpeker at hans seier med 306 valgdelegater er den samme som Donald Trump fikk i 2016 og ber presidenten godta nederlaget.

Påtroppende president Joe Biden taler etter at valgkollegiet formelt har valgt ham til president. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB
Påtroppende president Joe Biden taler etter at valgkollegiet formelt har valgt ham til president. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB Vis mer
Publisert

Demokraten Biden ble mandag formelt valgt til USAs nye president etter at 306 valgdelegater ga sin stemme til ham og visepresident Kamala Harris.

I en tale kort tid etter at stemmegivningen var over, kom han med en klar beskjed til sittende president Trump om å godta nederlaget i presidentvalget.

Biden bemerket i talen fra Wilmington i Delaware at Trump kalte sin seier i 2016 med 306 valgdelegater et valgskred. Dersom det regnes som en klar seier, vil Biden «med all respekt foreslå» at Trump nå godtar Bidens seier i år.

Trump har nektet å vedgå nederlaget i presidentvalget og har kommet men en rekke udokumenterte påstander om valgjuks.

Kritikk av Trump

Biden kom med det som til nå er den klareste kritikken av Trump i mandagens tale og sa at presidenten trosser grunnloven og «folks vilje» ved å ikke godkjenne nederlaget.

– En så ekstrem holdning har vi ikke har sett før. En holdning som nekter å respekterer folks vilje, nekter å respektere loven og nektet å ære vår grunnlov, sa Biden.

Trumps advokater har rettet et 50-talls søksmål mot valget, men disse er avvist i en rekke delstater, inkludert ett som ble brakt inn for høyesterett. Trump har også ringt guvernørene i flere stater og angivelig bedt dem sette inn andre valgdelegater som ville stemme på ham, i strid med folkeviljen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer