Joe Biden: – En så ekstrem holdning har vi ikke har sett før

Påtroppende president Joe Biden påpeker at hans seier med 306 valgdelegater er den samme som Donald Trump fikk i 2016 og ber presidenten godta nederlaget.

Påtroppende president Joe Biden taler etter at valgkollegiet formelt har valgt ham til president. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB
Påtroppende president Joe Biden taler etter at valgkollegiet formelt har valgt ham til president. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB Vis mer
Publisert

Demokraten Biden ble mandag formelt valgt til USAs nye president etter at 306 valgdelegater ga sin stemme til ham og visepresident Kamala Harris.

I en tale kort tid etter at stemmegivningen var over, kom han med en klar beskjed til sittende president Trump om å godta nederlaget i presidentvalget.

Biden bemerket i talen fra Wilmington i Delaware at Trump kalte sin seier i 2016 med 306 valgdelegater et valgskred. Dersom det regnes som en klar seier, vil Biden «med all respekt foreslå» at Trump nå godtar Bidens seier i år.

Trump har nektet å vedgå nederlaget i presidentvalget og har kommet men en rekke udokumenterte påstander om valgjuks.

Kritikk av Trump

Biden kom med det som til nå er den klareste kritikken av Trump i mandagens tale og sa at presidenten trosser grunnloven og «folks vilje» ved å ikke godkjenne nederlaget.

– En så ekstrem holdning har vi ikke har sett før. En holdning som nekter å respekterer folks vilje, nekter å respektere loven og nektet å ære vår grunnlov, sa Biden.

Trumps advokater har rettet et 50-talls søksmål mot valget, men disse er avvist i en rekke delstater, inkludert ett som ble brakt inn for høyesterett. Trump har også ringt guvernørene i flere stater og angivelig bedt dem sette inn andre valgdelegater som ville stemme på ham, i strid med folkeviljen.

– Ikke i ett eneste tilfelle ble det funnet bevis som kunne endre eller utfordre valgresultatet, sa Biden om Trumps mange forsøk på å utfordre resultatet.

Ros til velgerne

Biden roste videre alle som stemte ved valget 3. november tross frykten for covid-19 og «et enormt politisk press, verbalt misbruk og trusler om vold» mot dem som organiserte valget.

– Demokratiets flamme ble tent i denne nasjonen for lenge siden. Og nå vet vi at ingenting, ikke engang en pandemi eller maktmisbruk kan slukke den, sa Biden.

– Jeg håper inderlig vi aldri igjen kommer til å bli utsatt for denne type trusler og misbruk som vi så ved dette valget, sa Biden.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer